Nieuwssluiting stadsmuseum

Museum Rotterdam dreigt deuren hoofdvestiging te moeten sluiten

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur stelde dat het stadsmuseum moet worden gesloten wegens gebrek aan een visie en adequate subsidieaanvraag.

De Europacup 1 die Feyenoord in 1970 won in Museum Rotterdam.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De Europacup 1 die Feyenoord in 1970 won in Museum Rotterdam.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Museum Rotterdam dreigt binnenkort de deuren te moeten sluiten van de hoofdvestiging, die pal achter het Stadhuis ligt. Dat blijkt uit de reactie die wethouder Said Kasmi van Cultuur (D66) dinsdag heeft gegeven op een advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

De raad stelde deze zomer dat het stadsmuseum moet worden gesloten omdat de directie geen visie heeft en er geen adequate subsidieaanvraag is ingediend voor de periode 2021-2024. De jaarlijkse gemeentesubsidie van 3,5 miljoen euro dient volgens het adviesorgaan te worden teruggebracht tot 1,2 miljoen, het deel dat benodigd is om de museumcollectie (118 duizend objecten) goed te kunnen blijven beheren.

Tegen het advies was ongewoon veel verzet gerezen: talloze museumdirecteuren stellen dat Rotterdam niet zonder een stadsmuseum kan. Wethouder Kasmi denkt daar anders over: ‘De bezoekerscijfers zijn te laag, het verhaal van de stad bereikt een te groot deel van de Rotterdamse bevolking nog niet.’

Hij wil jaarlijks wel 500 duizend euro meer uittrekken voor Museum Rotterdam dan de kunstraad had geadviseerd. Daardoor kan ’40-’45 Nu openblijven, een dependance van het museum die de geschiedenis van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog toont. Voor de uitwerking van een nieuwe ‘stadsmuseale functie’ komt een eenmalige subsidie van 500 duizend euro. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over het lot van Museum Rotterdam.

Meer over