nieuws

Museum het Valkhof kan door: Nijmegen mokkend akkoord met reddingsplan van 16 miljoen

Museum het Valkhof in Nijmegen is gered. De gemeenteraad van Nijmegen heeft woensdagavond in meerderheid ingestemd met een 16 miljoen euro kostend reddingsplan voor het museum. De gemeente trekt 11 miljoen uit voor een verbouwing en 4,9 miljoen voor de aankoop van het pand.

Het Valkhof in Nijmegen. Beeld ANP
Het Valkhof in Nijmegen.Beeld ANP

Voorwaarde is wel dat het museum de komende jaren niet meer voor steun bij de gemeente moet aankloppen. Als er tegenvallers zijn, moet het museum die zelf oplossen, zo staat in een motie die ook een meerderheid kreeg.

Het Valkhof zit al jaren in zwaar weer. Het museum had te kampen met bestuurlijke problemen, bezoekersaantallen vielen tegen, het gebouw is verouderd en toe aan renovatie.

Daarvoor kreeg het museum woensdag het gevraagde geld toegezegd van de gemeenteraad. Van harte ging dat niet. Veel raadsleden zeiden ‘pijn in hun buik’ te hebben van de slepende problemen en gingen morrend akkoord. Alleen GroenLinks, de grootste fractie, steunde de plannen onvoorwaardelijk.

Er was kritiek op de onderbouwing van het aantal bezoekers dat het Valkhof in de toekomst denkt te trekken: 125 duizend, een aantal dat het museum in alle voorgaande jaren maar één keer heeft gehaald. Volgens de VVD is die onderbouwing ‘flinterdun’. ‘En als het misgaat, zitten wij met de gebakken peren.’

GroenLinks-wethouder Noël Vergunst erkende dat het Valkhof problemen heeft gehad. Maar sinds 2018 heeft het museum een nieuwe directie die het vertrouwen van de gemeente heeft herwonnen. Volgens Vergunst is de beoogde verbouwing ‘sober en doelmatig’. Die is nodig zodat het museum open kan blijven. Volgens de wethouder kunnen de technische installaties in het gebouw het elke dag bezwijken.

Een onderdeel van de verbouwing is dat het café en de winkel, nu aan de achterkant van het gebouw, naar voren worden gehaald. Dat kost 4,6 miljoen. ‘Volslagen overbodig’, vond de SP. ‘Daar moet je wel heel veel kopjes koffie voor verkopen.’ Maar volgens wethouder Vergunst is de verbouwing een totaalplan en is de nieuwe ingang met café en winkel juist belangrijk om bezoekers te trekken.

Typerend was de reactie van VoorNijmegen.NU, een splinterpartij in de gemeenteraad (1 zetel). ‘Wat moet je met het gebouw als het museum stopt? Er een midgetgolfbaan van maken? De rode kaart is getrokken. Het wachten is op de VAR.’

Meer over