'Musea schreven achttien Van Goghs stilletjes af'

Het Britse tijdschrift Art Newspaper noemt het schilderij Heuvellandschap bij St Remy van Vincent van Gogh deze week als een van de achttien Van Goghs die recent door musea van de muur zijn gehaald omdat vermoed wordt dat ze vals zijn....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Eigenlijk is er al lange tijd twijfel over het werk', zegt een woordvoerder van het museum. De argwaan is gevoed door de afwijkende stijl en het feit dat het schilderij is gekocht van de Franse broers Schuffenecker, kunsthandelaars en kunstenaars met een omstreden reputatie.

Heuvellandschap bij St Remy werd in 1912 aangekocht door Helene Kröller-Müller. Het is een van de 280 Van Goghs die het museum bezit. In 1994 is het werk geëxposeerd met een vraagteken achter de toeschrijving aan Van Gogh. 'Kennelijk is iedereen dat ontgaan.' Er bevindt zich zeker nog een twijfelgeval in de Kröller-Müllercollectie: een zeegezicht van Van Gogh dat is aangekocht van de Duitse galeriehouder Wacker, die in de jaren dertig is veroordeeld wegens het vervalsen van Van Goghs.

Volgens het artikel in Art Newspaper zijn er achttien werken in musea in Noord-Amerika, Scandinavië, Nederland en Frankrijk 'stilletjes' afgeschreven door de conservatoren. Ze zouden zijn aangespoord door de aanhoudende discussie over tientallen valse Van Goghs. Er worden in het artikel ook werken uit het Van Gogh Museum genoemd, maar volgens museumwoordvoerders was ook daarvan de authenciteit al omstreden. Kunsthandelaren schatten dat de 'theoretische' waarde van de achttien omstreden doeken nu is gedaald van 600 miljoen gulden naar één miljoen.

Meer over