Update

Mumford & Sons winnen Grammy voor album van het jaar

De Engelse folkrockband Mumford & Sons heeft zondag in Los Angeles voor zijn plaat Babel de Grammy Award ontvangen voor het album van het jaar. Het nummer We Are Young van de band FUN. werd uitgeroepen tot beste song. Een andere grote winnaar was de Australische muzikant Gotye, die met drie Grammy's aan de haal ging, onder meer voor zijn hit Somebody That I Used To Know.

Redactie
Marcus Mumford (Mumford & Sons) tijdens het Grammy-gala in Los Angeles. Beeld getty
Marcus Mumford (Mumford & Sons) tijdens het Grammy-gala in Los Angeles.Beeld getty

Gotye ontving voor zijn album Making Mirrors de prijs voor het beste alternatieve album. Zijn single Somebody That I Used To Know, opgenomen met de Nieuw-Zeelandse zangeres Kimbra, werd uitgeroepen tot beste uitvoering van duo of groep én tot opname van het jaar, een prijs die hij ontving uit handen van Prince.

Producer Skrillex ontving voor de song Bangarang een Grammy voor Best Dance Recording. Het gelijknamige album won de prijs voor Best Dance/Electronica Album.

Paul McCartney
Eerder op de avond had de Britse zangeres Adele al de Grammy ontvangen voor Best Pop Solo Performance voor haar live versie van 'Set Fire to the Rain'. Onder de winnaars in de allereerste categorieën waarin een Grammy werd uitgereikt, bevond zich ook Paul McCartney: hij kreeg de onderscheiding voor Kisses On The Bottom in de categorie Best Traditional Pop Vocal Album.

The Black Keys wonnen twee Grammy's: in de categorie Best Rock Song met Lonely Boy en, met het album El Camino, in de categorie Best Rock Album. Ze versloegen in die categorie Muse, Coldplay, Bruce Springsteen en Jack White.

Gotye en Kimbra, die samen een Grammy ontvingen voor de single Somebody That I Used To Know. Beeld ap
Gotye en Kimbra, die samen een Grammy ontvingen voor de single Somebody That I Used To Know.Beeld ap
Zangeres Adele overhandigt Marcus Mumford de Grammy voor het album van het jaar. Beeld reuters
Zangeres Adele overhandigt Marcus Mumford de Grammy voor het album van het jaar.Beeld reuters
Song van het jaar: We Are Young van FUN. Beeld afp
Song van het jaar: We Are Young van FUN.Beeld afp

Metropole Orkest tast mis
Het Metropole Orkest, de Nederlandse kanshebber, slaagde er niet in een Grammy te winnen. Het orkest was samen met de Canadese zanger Al Jarreau genomineerd in twee categorieën, maar het was de Amerikaanse jazzmusicus Esperanza Spalding die daarin met de eer ging strijken. Ze won met haar song City Of Roses een Grammy voor beste instrumentale arrangement en haar album Radio Music Society de prijs voor beste jazz album. Het Metropole Orkest heeft in het verleden twee Grammy's gewonnen.

Tweevoudig Grammy-winnares Esperanza Spalding. Beeld afp
Tweevoudig Grammy-winnares Esperanza Spalding.Beeld afp
Meer over