Mowgli ontroert niet tussen het bamboe

Wie de jeugdmusicals Jungleboek en Kikker in de wolken met elkaar vergelijkt, ziet dat de makers naar eenzelfde resultaat werken: de voltallige cast verschijnt op de planken, een vrolijke meeklapdeun klinkt en het publiek gaat met een goed gevoel naar huis....

Groot verschil is dat je bij Kikker in de wolken mee hebt kunnen voelen met de personages, met hun verwikkelingen, terwijl je bij Jungleboek maar blijft aankijken tegen ingenieus ronddraaiende bamboestellages, zonder werkelijke dreiging of kans op ontroering.

Het onderscheid tussen beide producties is onthutsend. Gaat Theater Terra in op wezenlijke vragen over alleen zijn, vriendschap en dood, Jungleboek is op de keper beschouwd een slecht uitgevoerde campagne voor het behoud van de tropische regenwouden. De BV Theater Familie bracht eerder met Nijntje en vooral Pippi Langkous goede musicals, bij deze productie (gemaakt door nagenoeg hetzelfde artistieke team als Pippi Langkous) gaat alles mis wat er maar mis kan gaan. De cast voldoet niet, de tekst is flauw en het eindresultaat is een samenraapsel van doorzichtige wendingen.

De dieren, Mowgli en zijn vriendinnetje Kim, halen capriolen uit in twee hoge, imposant ronddraaiende constructies die het oerwoud verbeelden. Uiteindelijk trekken ze succesvol ten strijde tegen kwade types die het bos willen omkappen. Nergens komen beeld, muziek en spel in de buurt van de chemie die vorig seizoen in Langkous’ Villa Kakelbont hing. Gable Roelofsen weet als Mowgli geen moment te ontroeren, te charmeren, laat staan enige heldhaftigheid uit te stralen. Met uitzondering van Nico de Vries (Baloo) en Jeroen van Venrooij in zijn rol als de slang Kaa, is er niemand die je als kijker ook maar enigszins bij de strot grijpt.

Hoe anders is dat bij Kikker in de wolken, gebaseerd op de kinderboeken van Max Velthuijs. De vier spelers voeren met grote poppen Kikker en zijn dierenvrienden op, die vrolijk uit een begrafenis tevoorschijn komen en samen ten onder dreigen te gaan in een zondvloed. Ondertussen verkeert Kikker in een grote crisis omdat hij meent niets te kunnen in vergelijking met de anderen en bovendien niet weet wat hij met zijn verliefdheid op Eend aan moet. Parallel aan de avonturen van Kikker lopen die van het jongetje Max, die groot fan is van de boeken van Kikker en geregeld praat met zijn net overleden opa. Dat die informatie in korte spanningbogen en met veel humor wordt gebracht is knap en prima te verorberen, ook voor de jongste kijkers.

Belangrijk verschil tussen Theater Terra en de BV Theater Familie is dat alleen Terra gesubsidieerd is. Enerzijds is het een geruststelling dat deze groep het belastinggeld aanwendt om inhoudelijke producties te maken. Anderzijds bewijst Jungleboek dat het link is om goede doelen en kunst door elkaar te halen.

Bart Deuss

Meer over