Review

Morning Blossoms mist moderne visie om tot bloei te komen

Al steunt Morning Blossoms op een emotioneel relaas, het mist een moderne visie om tot bloei te komen. Het Orkest van het Oosten en de band tussen moeder en dochter houden de voorstelling overeind.

Annette Embrechts
Morning Blossoms. Beeld Joris-Jan Bos
Morning Blossoms.Beeld Joris-Jan Bos

Bij aanvang bezingt Asuka (Céline Purcell) de lieflijke zee in een slaapliedje, voor haar dochter. Hoe de golven rustig het land kussen. Maar het is een voorbode voor naderend onheil, in de muziek hoor je het drama naderen. Na de pauze is het tij gekeerd en alles gespiegeld: een tsunami heeft de school verzwolgen, inclusief haar dochter. Het Japanse dorp blijft kinderloos achter. De leerlingen worden niet gevonden. Maar de ouders willen antwoorden. De leraar, de enige overlevende, moet het ontgelden. Terwijl hij zelf zijn jeugdliefde verloor bij de bom op Hiroshima.

Dit emotionele, deels waargebeurde relaas is de basis van de grootschalige dansopera Morning Blossoms door ODD Continent, een ad-hocgezelschap van regisseur Malcolm Rock en choreograaf Remi Wörtmeyer (eerste solist bij Het Nationale Ballet), met tien dansers, twaalf zangers en veertig muzikanten in de orkestbak. De Australische componist Chloé Charody hanteert tromgeroffel, medleys en klimmende fluiten. Maar het zijn de bevlogen vertolking door het Orkest van het Oosten en de menselijke band tussen moeder en dochter die de voorstelling overeind houden. Purcell blijft puur in haar helder gezongen libretto en danseres Kenzo Lee vertolkt haar dochter met sterke, expressieve motoriek.

De rest van Morning Blossoms bevat veel invuloefeningen. De dansers als geüniformeerde leerlingen en de zangers als getroffen ouders. Alistair Shelton-Smith' gezongen relaas over een dagboekje en paddenstoelen van rook oogt geforceerd. Regisseur Rock wil groots uitpakken, maar mist een moderne visie om zo veel ingrediënten naar een hoger plan te tillen.

Morning Blossoms
Dansopera
Door: ODD Continent. 11/10, De Spiegel, Zwolle.
Tournee t/m 22/11.

Meer over