Morgen in Vonk: The art of gaming

Vanuit de 'echte' kunstwereld - de galeries, musea - wordt er nog minachtend tegenaan gekeken, maar die komen er ook nog wel achter. Gamedesigners zijn de Van Goghs en Rembrandts van deze tijd.

Redactie Vonk
Screenshot van Proun. Beeld Proun.
Screenshot van Proun.Beeld Proun.

'Kunstenaars die de look van games bepalen, vormen ook de huidige beeldcultuur', vindt Maarten Brands, die met zijn broer de galerie Cook & Becker voor is begonnen. Als handelaar in 'Next Gen Art' gelooft hij heilig in de artistieke kwaliteiten van gamedesigners. Zo gek is dat ook niet, want de game-industrie combineert creativiteit met geld, een uitstekende voedingsbodem voor kunst.

En de doelgroep voor games groeit alleen maar. Het gaat al lang niet meer om autistische puberjongens: de helft van de spelers is vrouwelijk. De gemiddelde spelersleeftijd kruipt ook steeds meer omhoog en ligt nu rond de dertig.

Morgen in Vonk, het zaterdagse achtergrond- en opiniekatern van de Volkskrant, een stuk over wat de volgende vernieuwende expositie in het Stedelijk Museum zou moeten worden. En kijk hier alvast hoe maker Joost van Dongen zich bij de game Proun heeft laten inspireren door schilderijen van Kandinsky en El Lissitzky.

Meer over