Morgen in Vonk: Geen stad zit zo vol met sensoren en camera's als het Zuid-Koreaanse Songdo

Van de Zuid-Koreaanse stad Songdo heeft u waarschijnlijk nooit gehoord, toch is de kans is groot dat u er beelden van op uw netvlies heeft gekregen. De ruim 1 miljard mensen die inmiddels de clip Gangnam Style op Youtube hebben bewonderd, weten allemaal een beetje hoe de stad eruit ziet.

Beeld uit de clip Gangnam Style. Beeld YouTube
Beeld uit de clip Gangnam Style.Beeld YouTube

Het modernistische decor is populair bij Zuid-Koreaanse popsterren. En ze nemen er niet alleen videoclips in op, veel artiesten kopen er ook een appartement in een van de hoge woontorens. De stad ligt dicht bij de hoofdstad Seoul, nog dichterbij het vliegveld en vooral: Songdo wordt gezien als de modelstad voor de toekomst, een proeftuin voor de nieuwste technologieën.

Geen stad ter wereld zit zo vol met sensors, camera's en supersnelle netwerkverbindingen als Songdo. Een centraal computersysteem verzamelt allerlei data uit de stad, bijvoorbeeld over energieverbruik, het verkeer en afval. Door die data te gebruiken en te analyseren wil de smart city efficiënter, prettiger en veiliger worden. Dat klinkt allemaal mooi, maar of het in de praktijk werkt, weet nog niemand.

Critici vrezen dat Songdo een zelfde lot zal treffen als de Franse banlieues of de Nederlandse Bijlmer. Schitterende projecten op de tekentafel, maar in de praktijk bleek de werkelijkheid een stuk minder maakbaar. De rol van grote bedrijven wekt bovendien argwaan. 'De inwoners van Songdo worden vooral als consument gezien aan wie allerlei diensten verkocht kunnen worden', zegt de Amerikaanse auteur Greg Lindsay, 'en pas in tweede instantie als burger.'

Vonk, het achtergrond- en opiniekatern van De Volkskrant, staat morgen helemaal in het teken van de invloed van moderne technologie op ons leven. Hierin onder meer een reportage uit Songdo, maar ook een verhaal over hoe sociale media het leven in Helsinki veranderen. Veelgebruiker Juha van 't Zelfde legt aan leken de fun en fear van sociale media uit. En oud-diplomaat Robbert van Lanschot beschrijft hoe verslavend de datingsite Afrointroductions is.

Meer over