Morgen in de Volkskrant, nu in Select: Hoe Noors dorp weer zonlicht kreeg

De Volkskrant Select-app biedt u om tien uur 's avonds al een selectie van de artikelen uit de Volkskrant. Morgen in de Volkskrant, nu in de Volkskrant Select app:

De spiegels op de berg van het Noorse dorp Rjukan. Beeld reuters
De spiegels op de berg van het Noorse dorp Rjukan.Beeld reuters

En de kunstenaar schiep licht
Zes maanden per jaar verschuilt de zon zich achter een berg bij het Noorse dorp Rjukan. Nu zorgen drie roterende spiegels voor licht op het plein. Wordt Rjukan werelderfgoed?

'Internaatziekte' trof Gijsen zelf
Hij heeft het tot aan zijn dood ontkend, maar bisschop Gijsen heeft jonge jongens misbruikt. De fanatieke bestrijder van 'de ziekte' homoseksualiteit is nu echt door de mand gevallen.

De beste van de klas poetst nu schoenen
In Libanon groeit het aantal kindvluchtelingen uit buurland Syrië snel. Als danseres of kauwgomverkoper moeten ze de kost verdienen.

Deadline in zicht: meer ontwikkelingsgeld
Rijke landen hebben vorig jaar een recordbedrag aan ontwikkelingshulp uitgegeven. Worden de millenniumdoelen in 2015 op de valreep toch bereikt?

Klassieke muziek keert terug op vinyl. De groten, met krasjes
Dat vinyl als geluidsdrager van de hardnekkige soort was, wisten we. Na de introductie van de cd, dertig jaar geleden, bleef vinyl populair bij verstokte volhouders en op de draaitafels van de dansclubs. Maar nu lijkt vinyl weer allesbepalend in (en zelfs de redding van) de platenzaak, waar platenbakken als vanouds ruimte opeisen.

Moet de EU flitskapitaal danken?
Beleggers keren terug van opkomende landen naar periferie.

Nou, Vladimir, kom maar op
Thomas Friedman - We staan dichter bij zowel onomkeerbare schade aan het klimaat als schone technologie dan de meeste mensen denken.

Niet elke winnaar loopt binnen
Bij de Swim Cup leverde een zege afgelopen weekeinde 100 euro op, terwijl Kipsang na de marathon van Londen 130 duizend euro mocht bijschrijven. Het is oneerlijk verdeeld.

Natuurlijk wil Kremlin herstel Russisch rijk
Wie nu nog ontkent dat Rusland een expansionistische politiek voert, is deel van de Kremlinpropaganda.

Sylvia Witteman - Corso
Ik zat gisteren net te denken dat ik graag weer eens een bloemencorso wou zien

Deze tien verhalen staan morgen in de krant en nu al in de Volkskrant Select-app.

Over Volkskrant Select
Volkskrant Select biedt u in de app zes dagen in de week om tien uur 's avonds tien artikelen uit de Volkskrant, geselecteerd door de redactie. U kunt dagelijks één artikel gratis lezen. Voor €1,79 per week heeft u volledige toegang tot Volkskrant Select.

Al Volkskrantabonnee? Log dan in voor gratis toegang. Download de Volkskrant Select app voor iOS in de App Store en Android in de Google Play Store.

Platenbakken bij Plato in Utrecht. Beeld Hilde Harshagen
Platenbakken bij Plato in Utrecht.Beeld Hilde Harshagen
Meer over