Morgen begon ik

Uit een kast buitelen tal van karakters, in een televisie verschijnt het hoofd van Hare Majesteit, een piano speelt uit zichzelf. In de boeiende wereld van de beginnende schrijver V. Schwrm (geesteskind van auteur Toon Tellegen), roept elk detail vragen op, is niets wat het lijkt.

Regisseur Monique Corvers werkte twee jaar geleden al met deze spelers, een klas studenten van de acteursopleiding in Utrecht, aan dit materiaal. Inmiddels zijn ze afgestudeerd, en heeft Corvers de zeven opnieuw samengebracht.

Ze regisseert Morgen begon ik als een hecht ensemblestuk waarbij de centrale figuur V. Schwrm afwisselend door alle acteurs wordt gespeeld. Die keuze past goed bij wat het verhaal in essentie is: een verzameling denkoefeningen en vragen van een jongen die schrijver wil worden.

Grondtoon van de vertelling is een even herkenbare als onbegrensde onzekerheid over te maken keuzes. Of het nu gaat om de eerste regel van zijn boek (of de laatste), de relatie met de grote wereldproblemen, de verhouding met de koningin, V. Schwrm breekt er zijn kop over.

Tellegen beschrijft de zo herkenbare twijfels die ieder mens omgeven, via het ontluikende schrijversschap. Op toneel zetten de acteurs die gedachten om in prikkelende, grappige situaties. De twijfel van de schrijver krijgt in de handen van deze jonge honden een hilarisch neurotische vorm, hier en daar afgewisseld met een melancholisch moment.

De kinderen reageren primair en verrast op de voorstelling. Baldadig bijna. De jonge spelers staan nog aan het begin van een lange weg vol spelervaring maar geven zich volledig over aan het groepswerk waarin niet de individuele actie maar het groepsresultaat telt. Het lijkt wel voetbal.

Het Filiaal. Naar Toon Tellegens Mijn avonturen door V. Schwrm. Regie Monique Corvers. Vanaf 8 jaar. T/m 29 oktober.

Meer over