BladHP/De Tijd

Mopperende mannen in HP/De Tijd, maar ook een eerbetoon aan Ischa Meijer

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: HP/De Tijd.

De cover van HP/De Tijd. Beeld Studio V
De cover van HP/De Tijd.Beeld Studio V

Waar je met een griepaanvalletje onder de leden beter niet aan kunt beginnen in het februari-nummer van HP/De Tijd is het interview met zanger/cafébaas Henk Westbroek en schrijver/recensent Arie Storm. ‘Zeiksnorren’, worden ze op de cover genoemd.

Het is een vreemde bedoening, al met al. De derde beoogde zeiksnor, cabaretier/tekstdichter Jeroen van Merwijk, heeft op het laatste moment afgezegd. Een andere datum had gekund, het gesprek vond plaats op de dag voor Kerstmis, maar dat was kennelijk geen optie en vermoedelijk was Maarten van Rossem verhinderd.

Het gesprek zwiert alle kanten op. Politicus Mei Li Vos van de PvdA is een ‘gore opportunist (…) die voor een paar rotcenten met een ideologie van links de zwaksten in de samenleving benadeelt’. René Froger is een ‘hele vervelende man’ en ook nog eens een ‘uitermate onaangename man’ en schrijvers als Murat Isik, Ilja Leonard Pfeijffer en Arnon Grunberg kunnen er geen hout van.

De mannen hebben overigens niet de illusie dat hun kritiek wordt gehoord. Het gaat er niet om wat goed is, maar om wat mensen denken dat goed is, vat interviewer Bert Nijmeijer samen, waarna hij met deze interessante zin op de proppen komt: ‘Mensen verkiezen hun knollen boven citroenen, geven de kat in de zak melk en brokjes.’ Het leest lekker weg, zal hoofdredacteur Tom Kellerhuis hebben gedacht.

HP/De Tijd is links noch rechts en dat pakt niet slecht uit. Kellerhuis heeft de ramen opengezet en zet ook zwaar in op online. Genoemde schrijver Pfeijffer bijvoorbeeld schrijft wekelijks een column voor hpdetijd.nl. De kop boven zijn bijdrage van deze week: ‘Thierry Baudet is een racist.’

Het medewerkersbestand is divers en anders dan in De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland worden BN’ers toegelaten tot de kolommen, veelal afkomstig uit de wereld van kunst, cultuur en media. Ernst wisselt luim af. In een lang driegesprek wordt de situatie in de zorg zorgvuldig geanalyseerd (‘De zorg is ziek’). Daar tegenover staat grappenmakerij van de ‘foute jongens’ Arthur van Amerongen en Rob Hoogland.

Het hart van het nummer is voor Ischa Meijer. Hij overleed 25 jaar geleden en wordt door Gijs Groenteman en Emma Brunt uitgebreid herdacht. Het stuk van Groenteman is een herziene inleiding van een boek dat hij vijftien jaar geleden samenstelde.

‘Het is onverteerbaar dat er sindsdien steeds meer mensen bij zijn gekomen die nooit met Ischa op dezelfde wereldbol hebben geleefd, terwijl het aantal mensen dat dat genoegen wél heeft gesmaakt almaar kleiner wordt.’

Meer over