Moord op Lennon levert weer stof tot schrijven

Morgen is het 25 jaar geleden dat John Lennon in New York werd doodgeschoten. Voor familie, kennissen en Beatles-fanaten hét moment om een Lennon-boek uit te geven....

Menno Pot

Het zal dit jaar nog moeilijker dan normaal zijn om John Lennons kersthit Happy Xmas (War Is Over) te ontwijken. Behalve dat de kerstdagen naderen, is het morgen ook nog eens 25 jaar geleden dat Lennon in New York werd doodgeschoten.

In Engeland brachten de belangrijkste muziekbladen eind oktober al Lennon-specials uit en het Amerikaanse blad Life publiceerde zelfs een heel Lennon-boek: Remembering John Lennon, 25 Years Later. Die ‘bewaaredities’ werden gevolgd door een lading boeken.

De twee vrouwen uit Lennons leven komen allebei met een publicatie. Zijn eerste echtgenote Cynthia vertelt haar verhaal in John, terwijl van Yoko Ono onlangs Memories Of John Lennon verscheen, een door Ono opgetekende en door critici met de grond gelijk gemaakte collectie herinneringen van uiteenlopende bekendheden als James Brown, Dennis Hopper en Donovan.

John, van Cynthia Lennon (meisjesnaam: Powell) is wél een echte autobiografie. In een pretentieloze, eenvoudige stijl beschrijft ze Johns ups en downs, zijn nukken, zijn charmes, zijn egoïsme en de manier waarop hij invulling gaf (of liever gezegd: meestal géén invulling gaf) aan het vaderschap. Ze spaart Lennon niet, maar komt in al haar eerlijkheid zelden echt verbitterd over. Niettemin: ‘Als ik als tiener had geweten wat mijn verliefdheid op John allemaal met zich mee zou brengen, dan zou ik me hebben omgedraaid en zijn weggelopen.’

Net als de werken van Cynthia en Yoko is ook het boek van Bob Gruen vooralsnog alleen in het Engels verkrijgbaar. Zijn John Lennon: The New York Years is vooral een fotoboek over de laatste jaren van Lennons leven.

Ook in het Nederlands verschijnen nieuwe Lennon-boeken. Uit het Engels vertaald is John Lennon: De man, de mythe en de waarheid van de Amerikaan Larry Kane, die als verslaggever met The Beatles meereisde tijdens hun eerste Amerikaanse tournee (1964). Bij de Nederlandse editie is een dvd bijgesloten met daarop onder meer het laatste interview (uit 1968) dat John Lennon en Paul McCartney samen gaven.

Er zijn ook producties van Nederlandstalige auteurs. Beatles-vorser Azing Moltmaker is inmiddels toe aan zijn 32ste Beatles-boek: De muzikale erfenis van John Lennon, een rijk geïllustreerd, gebonden boekwerk dat zich vooral richt op Lennons muziek, waar andere auteurs vooral pogingen doen ‘de mens’ Lennon te doorgronden of ‘de mythe te ontrafelen’.

De Vlaming Robert Van Yper schreef Lennon, een biografie waarin weinig nieuws te lezen valt voor wie bijvoorbeeld Ray Colemans standaardwerk met dezelfde titel gelezen heeft. Van Yper presenteert trots zijn these dat het uiteenvallen van The Beatles zich al in 1967 begon af te tekenen, ‘twee jaar eerder dan wel wordt aangenomen’.

Tussen de boeken door kunnen we ook nog terecht op de tijdelijke tentoonstelling over Lennon in het Beatles-museum in Alkmaar. Ná de Lennon-hausse? Dan begint het museum de voorbereidingen voor de volgende expositie ter gelegenheid van een Beatles-mijlpaal. In 1967 zong Paul McCartney immers When I’m Sixty-Four. Welnu: in juni 2006 is het zover. Misschien komt er wel een boek over.

Meer over