Moord in de West-Kaap

De dood van een louche internetondernemer vormt de opmaat van een vintage-thriller van Deon Meyer: korte, knetterende hoofdstukjes, met wijze lessen over Zuid-Afrika.

null Beeld UIG via Getty Images
Beeld UIG via Getty Images

Wie in het thrillergenre weleens wat verder wil kijken dan Scandinavische sombermannen, Britse spionnen en Californische speurneuzen, kan sinds een paar jaar ook prima terecht in het zuiden van Afrika. In het spoor van avonturenschrijver Wilbur Smith en vooral James McClure, die vanaf de jaren zeventig zijn fameuze Kramer en Zondi-boeken publiceerde, is daar op het zuidelijk halfrond inmiddels een flink peloton schrijvers actief dat de moeite waard is, met voorop Roger Smith, Mike Nicol en Malla Nunn. Auteurs die ook deels al in het Nederlands vertaald zijn.

Afrikaans

Koploper blijft Deon Meyer, wiens werk inmiddels in tientallen talen is vertaald. Hij behoort tot de buitencategorie en mag op internationale boekenbeurzen plaatsnemen naast grootheden als Michael Connelly en Ian Rankin. Moest Meyer tot een paar jaar terug nog 'gewoon' werk doen naast de schrijverij, sinds zijn doorbraak in de Verenigde Staten kan hij van zijn boeken leven. Volgens zijn uitgever zijn in Nederland en België inmiddels 140 duizend exemplaren van zijn titels verkocht. Omdat Meyer in het Afrikaans blijft schrijven, komen veel vertalingen overigens pas van de grond na het verschijnen van de Engelse versie. 'Dat is dus wel weer een handicap van het schrijven in het Afrikaans', vertelde hij een aantal jaren geleden. 'Alleen mijn Nederlandse uitgeverij vertaalt rechtstreeks uit het Afrikaans.'

Vaste hoofdpersonen

In zijn nieuwste, Icarus, opnieuw voorbeeldig vertaald, treffen we de vaste hoofdpersonen uit zijn laatste vier boeken: Bennie Griessel en Vaughn Cupido, rechercheurs van elite-eenheid de Valken. Tussen Blouberg en Melkbosstrand, in de buurt van Kaapstad, wordt vlak voor Kerstmis het lijk gevonden van Ernst Richter. Een internetondernemer met veel vijanden, want oprichter van het bedrijf Alibi.co.za, dat professionele alibi's verstrekt aan overspelig volk. Richter blijkt er bovendien schimmige financiële praktijken op na te hebben gehouden.

De speurtocht van Griessel en Cupido in korte knetterende hoofdstukjes stuit op medewerkers van Alibi.co.za die weinig mededeelzaam zijn. Het persoonlijke leven van beide politiemannen speelt ook ditmaal weer een belangrijke rol. Griessel kan maar niet van de fles afblijven, Cupido wordt heel onhandig verliefd op een van de hoofdverdachten.

Vintage Meyer

Ondertussen steken we weer veel op van de Zuid-Afrikaanse maatschappij. Niet in het minst door de Zuid-Afrikaanse wijnboer die - parallel aan het onderzoek van Griessel en Cupido - onthutsende verklaringen aflegt bij zijn advocate. Aan het eind komen beide verhaallijnen keurig bij elkaar, maar ligt het toch weer even anders dan je zou denken. Icarus: het is vintage Meyer, die nooit zal teleurstellen, al komt dat uitgebreid beschreven en steeds weer terugkerende alcoholisme ('Geen wijn. Tijdverspilling.') van rechercheur Bennie Griessel je na een vijftal boeken wel een beetje de neus uit.

Meer over