Moonlight, Slapstick en L.A.Raeven

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van het meesterwerk Moonlight tot een geestige Shakespearebewerking.

Scène uit Moonlight Beeld
Scène uit MoonlightBeeld

1. Film: Moonlight

Regie: Barry Jenkins.

Moonlight, dinsdag genomineerd voor acht Oscars, is eenvoudig samen te vatten als het verhaal over een Afro-Amerikaanse jongen uit een slechte buurt die worstelt met zijn seksuele geaardheid. Maar de film is zoveel meer dan dat: een breekbaar, en modern meesterwerk, waarin het een schot in de roos is dat de hoofdpersoon door drie acteurs wordt gespeeld.

2. Jeugdtheater: Hendrik IV - ongeschikt voor kinderen

van Sanne Nouws/ STIP Producties. Vanaf 8 jaar. 28 januari, De Kleine Willem in Enschede, tournee t/m 9 april.

Sanne Nouws regisseert haar jeugdbewerking (8+) van Luigi Pirandello's Enrico IV tot een energieke, snelle satire op grootheidswaan, of die nu een Amerikaanse president treft of kinderen die als prinsjes worden behandeld. Joep van der Geest speelt Hendriks megalomanie messcherp uit. Zijn gedrag lijkt op dat van Donald Trump: wat hem bevalt wordt wet, wat hem niet zint, verbiedt hij per decreet.

3. Theater: De Wëreldbänd: Slapstick.

Tournee tot eind april.

Een éénbenige folkzanger gaat op straat de concurrentie aan met een klassiek ensemble. Even later meldt zich nog een lawaaiig Andes-gezelschap. Alles kakofonisch door elkaar. Maar deze battle eindigt in een harmonieus samenspel. Vijf minuten uit anderhalf uur super muzikaal humorspektakel. Een weergaloos variétéfeest. Ouderwets en zo modern.

4. Film/Docudrama: Cartas da Guerra

Regie Ivo M. Ferreira.

Wat een prachtige poëtische brieven schreef de Portugese schrijver António Lobo Antunes aan zijn zwangere vrouw toen hij diende in de onafhankelijksoorlog in Angola. Zwartwit beelden van een gruwelijke schoonheid tonen zijn omgeving. Het lijf is aan het front, het hart is elders: mooie bespiegeling over hoe oorlog alles wat het leven de moeite waard maakt, op pauze zet.

5. Klassiek: Storioni Nacht

Muziekgebouw Eindhoven, 28 januari, 19.30 uur. Lunchconcert 29 januari, 12.30 uur.

Vanavond krijgt het Storioni Festival in Eindhoven een bonte finale met de Storioni Nacht (live op Radio 4). Naast topmusici met klassiekers als Schuberts Forellenkwartet klinken er veel ongewone instrumenten, waaronder een glasharmonica, een theremin en het Smartphone Orchestra. Zondag volgt nog een even speels lunchconcert.

6. Beeldende kunst: L.A.Raeven, Wild Zone 3

Video-installatie, museum Arnhem, t/m 5 maart.

De fase net voordat de hormonen toeslaan, dan zijn mensen op hun mooist - vindt de kunstenaarstweeling L.A.Raeven. In hun nieuwe video-installatie Wild Zone 3 blijven acht kinderen kunstmatig in dat stadium. Androgyn, elfachtig en de hele tijd bezig (met injecties en andere hulpmiddelen) de tijd stil te zetten. Fictie, maar hoogst actueel. En juist het uitblijven van elk moreel oordeel maakt dit een loepzuiver L.A.Raevenwerk, waarmee de tweeling weer helemaal terug is.

7. Theater: Driekoningenavond/Twelfth Night of: zie zelf maar

Van Shakespeare door de Theatertroep. T/m 3 mei.

In Driekoningenavond worden de rollen omgedraaid. Man wordt vrouw, arm wordt rijk, acteur wordt personage en andersom. Shakespeares tekst is in deze bewerking buitengewoon lollig. De elf spelers van het collectief maken het feestje af, met hun briljante, zogenaamd terloopse stijl van spelen. Een theaterkomedie om verliefd op te worden.

Meer over