Mooij & Conran

Denise Mooij wil 'bij de top horen,de beste zijn. Ik knecht niet en wil niet geknecht worden. Ik wil alleen maar laten zien hoe heerlijk koken is.' Bondig woord vooraf in Denise – Recepten en verhalen uit de keuken van Quartier Sud (Tirion; A 27,98)....

Vijf jaar terug opende ze Quartier Sud, haar eigen restaurant in Amsterdam.

Hoogste tijd voor een kookboek. Ze lardeert het met de loftuitingen van tevreden gasten als R. Michels en K. Appel ('Kookkunst is als een tekening maken'), H. Mens en S. Kleinsma, K. Vuursteen en R. Felderhof. Volkskrant-criticus Mac van Dinther was over zijn bezoek kort na de opening minder te spreken: 'Quartier Prut'.

W Daar is de onvermoeibare Terence Conran weer, de Britse King of Style: ontwerper, zakenman (hij zette de meubelketen Habitat op, was stuwende kracht achter het Londense Design Museum) en restauranthouder – zijn naam is verbonden aan een dozijn fameuze eetgelegenheden, waaronder megazaken als Quaglino (duizend couverts per dag), een zogeheten gastrodome. Hij schreef boeken over koken, tuinieren, design, Londen en de inrichting van keukens.

Met zijn vrouw Vicki schreef hij Koken met Conran. De vertaling verscheen bij Good Cook Publishing, in de serie 'De grote chefs' (euro 35,-).

Eerst krijgen we dit te horen: dat zij zich muizen voelen, in een proeflaboratorium, als zij in restaurants 'grensverleggende maaksels' krijgen voorgezet. Dus kookt het echtpaar voor dit boek heel gewoon thuis, in hun eigen pannen, en dekken zij de tafel met hun eigen borden en bestek. Ze schepten het resultaat zelf op, en zo werden de gerechten ook gefotografeerd – er kwam geen stiliste aan te pas.

Het overige toebehoren 'kwam uit de Conran-winkel'. (In Chef's Garden verkondigde Sir Terence dat hij zo dol is op tuinieren dat hij vanuit zijn eigen moestuin zijn Londense restaurants dagelijks kan voorzien van groenten en fruit.) We raken geroerd door de eerlijkheid van de tomatensalade, de eenvoud van de saucijsjes met puree en de cocq au vin.

Witlof-roquefortsalade. Maak de blaadjes van 4 stronken lof los, rangschik ze in een schaal. Verkruimel 150 gram roquefort, hak 120 gram walnoten grof en strooi ze over het witlof. Roer een dressing van 2 theelepels mosterd, 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap en wat gemalen peper. Sprenkel die vlak voor het opdienen over de salade.

Meer over