de week in boekenwilma de rek

Mooi, de boekhandels zijn weer open. Maar de bibliotheken blijven dicht, en dat slaat nergens op

null Beeld

Bij Broese in Utrecht gingen ze woensdagochtend om 9 uur aan de bubbels, meteen nadat Rob van Scheers de boekhandel met een ferme knip door een lint heropend had verklaard. Honderd meter verderop, bij boekhandel Savannah Bay, deed Manon Uphoff hetzelfde, maar dan met een lint in de vorm van de longlist van de Europese Literatuurprijs. In het hele land waren schrijvers naar hun favoriete boekhandel getogen om boekbevrijdingsdag te vieren: geen gedoe met afspraken meer, open die handel. ‘Er is een last van ons afgevallen’, verklaarde Grietje Braaksma van Broese aan het einde van de dag, terwijl ze tevreden naar haar klanten keek die braaf gemondkapt langs de stapels scharrelden.

Heel druk was het overigens niet. Bij de ingang werd, net als afgelopen najaar, een beperkt aantal mandjes uitgedeeld om het aantal bezoekers onder controle te houden. Ook zonder die mandjes had niemand bang hoeven zijn voor aan elkaar klittende hordes, zoveel lezers telt Nederland niet en de lezers die het wel telt, zijn doorgaans schuwe types die de anderhalvemeterregel altijd al in acht namen. Alleen in Friesland werd kennelijk voor een stormloop gevreesd, afgaand op een tweet van columnist Nynke de Jong: ‘Hai hai! Ik zou vandaag symbolisch @VDVeldeBoeken in Leeuwarden openen, maar gezien de besmettingen en de volle ziekenhuizen hebben we in overleg besloten dat ik op een later moment een dagje kom helpen in de winkel.’

De mooiste bijdrage kwam van Marieke Lucas Rijneveld, die donderdagochtend een ode aan de boekhandelaren online zette. Lezers van de Volkskrant herkenden deze ode natuurlijk onmiddellijk als het speelse zusje van het gedicht waarmee Rijneveld begin maart had gereageerd op het gedoe over de vertaling van Amanda Gorman: ‘Nooit het verdwalen voor lief genomen, het tussen kaft en kaft/ geborgen voelen, zelfs als de wereld gesloten, als we haperen in onze/ vrijheden, als onze ogen vermoeid en verduisterd de kooi weer opzoeken,/ jullie zijn er met leeslicht en schipvlucht, jullie zijn de geschriftmatrozen.

De bibliotheken blijven dicht, tot zeker eind mei. Beeld Hollandse Hoogte / ANP
De bibliotheken blijven dicht, tot zeker eind mei.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Je zou bijna vergeten dat boekhandels geen ideële instellingen zijn maar commerciële ondernemingen. Dit in tegenstelling tot de bibliotheken, die onder de ‘doorstroomlocaties’ vallen en op zijn vroegst eind mei open mogen, wat natuurlijk nergens op slaat. Ik verwacht de komende dagen dan ook een krachtig offensief van de CPNB, daarin bijgestaan door alle schrijvers en dichters van Nederland, alsmede door Nynke de Jong.

Meer over