Album

Mooi dat er eindelijk live-materiaal uit Miles Davis’ laatste jaar beschikbaar is ★★★☆☆

Interessant zijn de twee nooit uitgebrachte nummers van Prince die hij hier speelt, Jailbait en Penetration.

Gijsbert Kamer
null Beeld

In juli 1991, enkele maanden voor zijn dood, deed Miles Davis zijn laatste Europese tournee die hem voor het laatst naar het North Sea Jazz Festival in Den Haag bracht.

Maar deze nu pas verschenen opnamen komen van een paar weken eerder, uit Frankrijk.

Het is mooi dat er eindelijk live-materiaal uit dit laatste Davisjaar beschikbaar komt. Maar echt goed klinkt het op Merci Miles! Live at Vienne allemaal niet. Het bandgeluid is modderig en Davis’ trompetgeluid komt van ver.

Maar zijn vertolking van Cindy Laupers Time after Time is meesterlijk. Mooi moment als hij na drie minuten de demper in zijn instrument duwt en het thema inzet. Interessant zijn ook de twee (nooit uitgebrachte) nummers van Prince die hij hier speelt, Jailbait en Penetration. Al lijken ze de behoorlijk funky spelende band beter te passen dan Davis zelf, die ze van Prince kreeg, nooit op plaat zette maar dus wel live uitvoerde.

Door zijn zwakke gezondheid gaf Davis bandleden Kenny Garrett (sax) en Deron Johnson (toetsen) meer ruimte dan wellicht gewenst, maar hoe ze samen het een hele plaatkant vullende Human Nature naar een climax voerden is fraai.

Miles Davis

Merci Miles! - Live at Vienne

Jazz

★★★☆☆

Rhino/Warner

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over