Monsieur Gainsbourg Revisited

Gainsbourg nog altijd cool

Gijsbert Kramer

De twee jongens van het Franse Air verbaasden zich er al eens over hoe het toch kon dat 'hun' Serge Gainsbourg juist door Britse popmuzikanten zo op handen werd gedragen. Om echt iets van zijn lyriek te begrijpen moest je toch behoorlijk wat Frans verstaan.
Maar voor Angelsaksische popmuzikanten is Gainsbourg ook vijftien jaar na zijn dood nog altijd cool, getuige een nieuwe cd met interpretaties van zijn liedjes door artiesten uiteenlopend van Franz Ferdinand en Cat Power tot Marianne Faithfull en Michael Stipe.

Alle goede bedoelingen ten spijt is het resultaat zeer mager. Op dreef is Jarvis Cocker met zijn schmierende versie van Je Suis Venu Te Dire Que Je M'en Vais en aardig ook is een nauwelijks als zodanig te herkennen Michael Stipe. Verder is het leuk om na jaren weer eens iets van Portishead te vernemen, maar blijkt de combinatie Franz Ferdinand en Jane Birkin niet de meest gelukkige.

Placebo-fans kunnen hun lol op, want zanger Brian Molko mag maar liefst twee liedjes zingen. En dan ga je toch wel heel erg verlangen naar de originelen. Jammer dat er geen cd met oorspronkelijke versies is bijgesloten.

Meer over