nieuwssteun voor kleine musea

Mondriaan Fonds helpt nu ook 27 kleinere musea overeind te blijven

Het gaat onder meer om Museum de Lakenhal in Leiden, het Westfries Museum in Hoorn en Stedelijk Museum Schiedam. De musea krijgen 60 duizend euro van het fonds.

De expositie Troostkunst uit Schiedam, die t/m 4/10 is te zien in Stedelijk Museum Schiedam. Beeld Aad Hoogendoorn
De expositie Troostkunst uit Schiedam, die t/m 4/10 is te zien in Stedelijk Museum Schiedam.Beeld Aad Hoogendoorn

Het Mondriaan Fonds helpt 27 kleinere musea, zo maakte het fonds dinsdag bekend. De musea, met jaarlijkse bezoekersaantallen tussen de 40 duizend en 100 duizend, krijgen elk 60 duizend euro om financieel overeind te blijven. Het gaat onder meer om Museum de Lakenhal in Leiden, het Westfries Museum in Hoorn en Stedelijk Museum Schiedam. Een van de voorwaarden die was gesteld is dat het museum als kernactiviteit het beheer en behoud van een publieke collectie had. Particuliere musea kwamen niet in aanmerking.

De Museumvereniging becijferde in juli dat de eigen inkomsten van musea met 80 procent zijn gedaald door de coronacrisis. Eerst door de sluiting van bijna drie maanden en sinds heropening door het sterk verminderde aantal bezoekers. Het gaat niet alleen om de teruggelopen verkoop van entreekaarten, maar bijvoorbeeld ook om zeer beperkte inkomsten uit horeca, museumwinkels en zaalverhuur voor evenementen. In april sloot het Tassenmuseum in Amsterdam definitief de deuren vanwege ‘onvoldoende perspectief’.

De begroting van musea draait gemiddeld ongeveer voor de helft op publieksinkomsten. Het gat dat nu is ontstaan is met 60 duizend euro niet direct gevuld. Toch is de toekenning van het Mondriaan Fonds ‘zeker geen druppel op een gloeiende plaat’, zegt Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. ‘De inkomsten dit jaar blijven achter, dat is zeker. We waren elf weken dicht: niemand kon een kaartje kopen of een kopje koffie bij ons drinken. Niemand kocht een boek of iets leuks in de winkel. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren een buffer opgebouwd.’

Eerder kregen 28 grotere regionale Nederlandse musea (vanaf 100 duizend bezoekers per jaar) al bijdragen van het Mondriaan Fonds van in totaal 16 miljoen euro. Dat bedrag was afkomstig uit het eerste steunpakket van het Ministerie van OC&W en ging naar bijvoorbeeld het Noordbrabants Museum in Den Bosch en het Stedelijk Museum Amsterdam. Met de ondersteuning van de kleinere musea is 1,6 miljoen euro gemoeid, afkomstig uit eigen middelen van het fonds.

Tweede steunpakket OC&W
Met een tweede steunpakket van 482 miljoen euro hoopt het kabinet grote delen van de cultuursector tot de zomer van 2021 overeind te houden. De klap van de coronasluiting en de anderhalvemetermaatregelen maken het musea, bioscopen, theater- en concertzalen vrijwel onmogelijk op eigen kracht te overleven. Cultuur is vooralsnog de enige sector die een tweede eigen pakket krijgt. De eerste keer, in april, trok het kabinet 300 miljoen euro extra uit.

Meer over