Mobieltjes storen de vliegtuigen

Eindelijk is het officieel: mobiele telefoons vormen een gevaar voor de veiligheid van vliegtuigen. Er waren al veel aanwijzingen dat GSM's de elektronische apparatuur stoorden, maar onderzoek van de Britse rijksluchtvaartdienst heeft de vermoedens hard gemaakt....

Een team onderzoekers leende een Boeing 737 en 747 en genereerde aan boord signalen met een frequentie van 380 tot 1700 megahertz, het gebied waarin mobiele telefoons werken. Tegelijkertijd maten zij in hoeverre deze signalen doordrongen tot de cockpit en de elektronica elders in het vliegtuig. Vooral oudere apparatuur bleek de storende signalen niet goed buiten te houden.

De GSM-signalen kunnen op allerlei manieren storingen veroorzaken. Waarschuwingslampjes kunnen ten onrechte gaan branden en instrumenten kunnen verkeerde waarden aangeven. De interferentie kan ook irritante fluittonen in de koptelefoons van de piloten veroorzaken.

De ironie wil dat mobieltjes sterkere signalen afgeven naarmate zij verder van hun basisstation verwijderd raken. Juist tijdens het opstijgen van een vliegtuig, als de elektronica het hardst nodig is, is de kans op storingen door mobiele telefoons dus het grootst.

Meer over