Mobiele telecom op zoek naar nieuwe ‘ondingen’

De telecomindustrie heeft zich deze week in Barcelona verzameld voor vier dagen van bezinning over welke kant het op moet met de mobiele telefoon.

Scheepbouwer lijkt een roepende in de woestijn. In het afgelopen kwartaal veroverde de Californische elektronicafabrikant met de iPhone in de VS 28 procent van de markt voor smartphones en werd daarmee de op een na grootste marktpartij.

Scheepbouwers mening lijkt ook niet gedeeld worden door de rest van de telecomindustrie, die zich deze week in Barcelona heeft verzameld voor vier dagen van bezinning over welke kant het op moet met de mobiele telefoon.

Apple ontbreekt op het Mobile World Congress, maar wie een iPhone-achtig toestel zoekt wordt door tal van leveranciers op zijn wenken bediend. Zoals door Sony Ericsson die op de avond voor de aanvang van het vierdaagse evenement een nieuw toestel toonde dat de iPhone naar de kroon steekt.

Vijand
De Xperia X1 heeft een opvallende interface, met negen ‘panelen’ die toegang bieden tot favoriete toepassingen. Het zijn een soort virtuele ‘bureaubladen’, zoals die ook gangbaar zijn op personal computers.

Nog opvallender is de keuze van de Japans-Zweedse combinatie voor Windows Mobile als besturingssysteem voor de X1. Tot nu toe waren alle toestellen gebaseerd op de software van Symbian, een ontwikkelaar waarin Sony Ericsson een aandeel heeft van 13 procent en moeder Ericsson een belang van 15 procent. Nokia is met bijna 48 procent de grootste aandeelhouder.

Op vragen van journalisten of Sony Ericsson naar het kamp van ‘de vijand’ is overgelopen zei Rikko Sakaguchi, de ‘porfoliobewaker’ van het bedrijf, dat de ontwikkelaars per toestel kijken naar welke software de beste gebruikservaring biedt.

Van alle mobiele telefoons op de markt is 65 procent gebaseerd op Symbian, 12 procent op Microsofts Windows en 11 procent op de software van Research in Motion, de maker van de populaire Blackberry.

Smartphones zoals de X1 vormen een klein deel van de markt. Er werden vorig jaar 1,14 miljard mobieltjes verkocht, waarvan ongeveer 123 miljoen in de ‘slimme’ categorie.

Binnenbellen
Hoewel in Nederland toestellen amper meer als vroeger tegen het raam moeten worden gedrukt om ontvangst te hebben, is gebruik binnenshuis in grote delen van de wereld niet zo vanzelfsprekend. In Barcelona is er volop aandacht voor een relatief nieuwe technologie die met ‘femtocell’ wordt aangeduid. Daarbij is de gsm in huis niet verbonden met een zendmast die op enkele kilometers van de woning staat, maar een kleine radiozender die het signaal oppikt en via internet over een vast netwerk doorsluist.

Niet alleen de kwaliteit van de verbinding kan daardoor verbeteren, voor mobiele telefoonmaatschappijen neemt het ook de dreiging van een tekort aan bandbreedte in de toekomst weg. Als meer klanten gaan internetten met hun gsm, kan een moment aanbreken dat de bestaande mobiele netwerken de stroom dataverkeer niet aankunnen.

Femtocell is een variant op de technologie waarbij speciale mobiele telefoons een gesprek via wifi (draadloos internet) laten verlopen als de beller binnenshuis is. In Europa nam British Telecom (BT) in 2005 het voortouw met deze techniek, maar consumenten moeten zijn Fusion-product nog massaal omarmen. Fusion vergt onder meer een investering in toestellen die bellen via wifi mogelijk maken.

Femtocell is echter bruikbaar met bestaande mobiele telefoons, maar vraagt wel investeringen van de mobiele belbedrijven in een vast netwerk. De techniek lijkt vooral aantrekkelijk voor bedrijven die over een vast en een mobiel netwerk beschikken, zoals KPN.

Google
De telecombranche krijgt in Barcelona ook een verdere glimp te zien van Android, de software voor mobiele telefoons die onder de vleugels van Google wordt ontwikkeld. Android moet gaan concurreren met leveranciers van telefoonsoftware als Symbian, Microsoft en Research in Motion. De software wordt gebaseerd op Linux en kan door elke toestelmaker vrij worden gebruikt en aangepast aan zijn eigen wensen.

Toen het Amerikaanse internetbedrijf zijn plannen vorig jaar november ontvouwde, was er volop scepsis. Ook omdat Google liet weten niet zelf een toestel op de markt te zullen brengen. Niettemin is de sector op zijn hoede. ‘Als Google er niet bij betrokken was geweest, had de industrie gegaapt en zich nog een keer omgedraaid’, aldus John Forsyth van Symbian.

In Barcelona zijn de eerste op Android-gebaseerde telefoons te zien. Onder andere ARM, de Britse fabrikant die chips levert aan vrijwel alle gsm-makers, laat prototypen zien. Dat is opmerkelijk, omdat de chipmaker zich nog niet publiekelijk achter het Android-initiatief had geschaard.

China Mobile, de Japanse belbedrijven NTT DoCoMo en KDDI en Telefonica in Spanje hebben gezegd ook Android-toestellen te werken.

Barcelona
ARM behoort tot de 1.300 bedrijven en organisaties die zich tot en met donderdag op het Mobile World Congress presenteren. Vorig jaar trok het evenement 55 duizend bezoekers.

Een van de opvallendste sprekers is dit jaar de Amerikaanse acteur en regisseur Robert Redford. Vorig jaar hield de organisator van het congres, de GSMA, een wedstrijd voor de beste film gemaakt voor mobiele telefoons - ook wel het ‘vierde scherm’ genoemd - in samenwerking met het Sundance Film Festival, dat mede door Redford is opgezet om onafhankelijke filmmakers een podium te bieden.

De keuze voor film is niet zo verwonderlijk. Alles wat consumenten meer aan het bellen krijgt of nieuwe toestellen laat kopen, is in Barcelona van harte welkom.

Telefoons met Bluetooth zijn door anderen te traceren. (ANP) Beeld
Telefoons met Bluetooth zijn door anderen te traceren. (ANP)
Meer over