Mission Impossible IV: Vermakelijke opeenstapeling van onzin

In deze technisch superieure film met grootse spektakelscènes bijt Tom Cruise zich met een ontroerende toewijding vast in zijn rol.

Pauline Kleijer
Scene uit Mission: Impossible. Beeld ap
Scene uit Mission: Impossible.Beeld ap

De vernietiging van de aarde, zo orakelt de gestoorde professor Kurt Hendricks, is 'een onplezierig maar noodzakelijk onderdeel van de evolutie'. Vanuit destructie kan een nieuwe, betere wereld ontstaan - en zo kan, bijvoorbeeld, een kernoorlog een plaats hebben in de natuurlijke orde.

Het is duidelijk: in Mission: Impossible - Ghost Protocol moet superspion Ethan Hunt (Tom Cruise) weer eens de wereld redden. Zonder de steun van zijn organisatie, de Impossible Missions Force, dit keer. Want na een mislukte actie waarbij het Kremlin wordt opgeblazen (niet zijn schuld, maar hij draait er wel voor op) gaat Hunt ondergronds.

Truck vol technische snufjes
Met drie teamgenoten en een truck vol technische snufjes moet Hunt voorkomen dat Hendricks (Michael Nyqvist) erin slaagt een kernraket af te vuren. Dat is niet eenvoudig. Ghost Protocol is één lange race tegen de klok, waarbij de techniek meestal hapert en team-Hunt herhaaldelijk de mist ingaat.

Het is alweer vijftien jaar geleden sinds Brian de Palma de eerste Mission: Impossible regisseerde, gebaseerd op een populaire televisieserie uit de jaren zestig. In 1996 bevond Tom Cruise zich op de toppen van zijn roem; sindsdien is zijn populariteit gestaag gedaald en doet hij het een stuk rustiger aan.

Ook met de succesvolle Mission: Impossible-reeks, waarvoor hij vanaf het begin ook als producent optrad, heeft Cruise weinig haast. Ghost Protocol is pas het vierde deel; deel drie verscheen vijf jaar geleden.

Geen ideeënarmoede
Dat lage tempo heeft voordelen. Het voorkomt verzadiging bij het publiek, en maakt bovendien dat de films niet lijden onder ideeënarmoede. De formule waarbij Cruise voor ieder deel een andere regisseur zoekt, is ook nog lang niet uitgewerkt.

Het nadeel ligt voor de hand: Cruise zelf wordt er niet jonger op, en de rol van Ethan Hunt vergt nogal wat. De actieheld beklimt in Ghost Protocol onder meer het hoogste gebouw ter wereld (de Burj Khalifa in Dubai), rent achter een rijdende trein aan en achtervolgt zijn tegenstander door een zandstorm. Ghost Protocol bevat minstens zoveel ingenieuze, overweldigende actiescènes als de voorgaande delen.

Voorlopig gaat dat de 49-jarige Cruise, zo te zien in topvorm, nog gemakkelijk af. Hij bijt zich met een haast ontroerende toewijding vast in zijn rol, geholpen door goed weerwerk van acteurs als Simon Pegg - die voor de komische intermezzo's zorgt - en Jeremy Renner, gepresenteerd als mogelijke opvolger van Cruise.

De keuze voor regisseur Brad Bird, maker van de Pixar-animatiefilms Ratatouille en The Incredibles, pakt prima uit. In zijn eerste live action-film bewijst Bird zijn talent voor grootse spektakelscènes, waar hij bovendien de nodige humor inbrengt. De vierde Mission: Impossible is een film die zichzelf niet al te serieus neemt, en dat is prettig; Ghost Protocol is een technisch superieure, vermakelijke opeenstapeling van onzin.

Mission: Impossible - Ghost Protocol Regie Brad Bird. Met Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton, Michael Nyqvist. In 110 zalen

Meer over