Misschien nog wat onwennig, maar het zit er aan te komen

MUZIEK..

Menno Pot

delft Misschien verscheen The Long-Lost Art Of Becoming Invisible net iets te laat in het jaar (half november) en de concurrentie van andere sterke Nederlandse indieplaten was groot, maar toch: El Pino & The Volunteers uit Rotterdam hadden in veel meer jaarlijstjes moeten staan, en bovendien op Noorderslag.

Vrijdag kwam (na wat losse optredens in de voorbije weken) een clubtournee op stoom. In Speakers in Delft werd duidelijk dat El Pino & The Volunteers inmiddels twee dozijn hoogwaardige songs in de bagage heeft en op The Long-Lost Art... volwassen is geworden.

Wat óók bleek, is dat de groep rond frontman David Pino als live band nog groeiende is. Sinds het albumdebuut uit 2006 zijn er wat personele mutaties geweest, waarvan een drummerswissel de meest recente was: Wouter de Waart (nog te horen op The Long-Lost Art...) werd opgevolgd door Jeroen Kleijn, eerder drummer van labelgenoten als Daryll-Ann en Johan.

Kleijns ervaring ten spijt, was het podiumbegin wat onwennig. Er is al veel progressie geboekt, zo bleek in Delft, waar het publiek een warmbloedig, degelijk optreden geserveerd kreeg, maar een band die het songmateriaal live van een extra dimensie kan voorzien, zoals de bands rond Anne Soldaat en ook de jonge debutant Tim Knol dat kunnen, is El Pino & The Volunteers nog niet.

Je voelde wel dat het er aan zit te komen, tijdens de sterke opening, met het prachtig opgebouwde Wake Up, maar ook het van het debuut Molten City (2006) afkomstige Heads Or Tails, een alternatieve countrysong van grote melodieuze pracht.

Daarom is het goed dat de tournee nog lang is: tot eind maart staan zestien optredens op het programma.

Meer over