Misschien is Westworld met het tweede seizoen wel klaar om in het gat van Game of Thrones te springen

Seizoen 1 bleef vooral een puzzel, maar in seizoen 2 lijkt de som der delen meer te kloppen. Bovendien speelt de Nederlandse actrice Katja Herbers mee. De toekomst ziet er goed uit voor HBO en Westworld.

De cast van Westworld seizoen 2 Beeld RV
De cast van Westworld seizoen 2Beeld RV

Over Westworld, de HBO-serie gebaseerd op de gelijknamige cult- sciencefictionfilm van Michael Crichton uit 1973, kon je makkelijk twee dingen tegelijk zeggen. Een. Wat ziet het er briljant uit! Twee. Waar gaat het in hemelsnaam over? Het ambitieuze en, zo te zien, peperdure eerste seizoen had de ambitie om de nieuwe Game of Thrones voor HBO te worden, een grote fantasyserie die de leegte moet vullen als de strijd om de troon van Westeros, ergens begin 2019, is beslecht.

De betere mindfucks

Grote man achter Westworld is Jonathan Nolan, onder meer scenarist van een aantal films van zijn broer Christopher, zoals Memento en Interstellar. De broers specialiseren zich in de betere mindfucks, waarbij tijdlijnen door elkaar worden gevlochten en verschillende werelden naast elkaar kunnen bestaan. En hoe briljant dat eerste seizoen er ook uitzag en hoe sterk ook de acteurs , Evan Rachel Wood, Thandie Newton en Jeffrey Wright voorop, omgingen met hun onmogelijke rollen (tussen machine en mens in), we hadden aan het slot het idee dat we vooral naar een puzzel hadden gekeken.

Westworld was sterk in delen, maar de som der delen miste nog een queeste van formaat, een te veroveren troon of een ring die terug moet in het vuur. In de slotaflevering van het eerste seizoen werd van alles onthuld, maar dat had toch een beetje het effect alsof je na afloop van een bordspel opeens de gebruiksaanwijzing vindt. Voordat we aan het tweede seizoen begonnen (de pers kreeg de eerste vijf afleveringen te zien) moesten we echt even Wikipedia in om de stand van zaken te reconstrueren.

Engel der wrake

Waar waren we gebleven? Aan het slot van het eerste seizoen waren de robots die de rijken van de verre toekomst een westerngevoel moeten geven (met uitlaatkleppen voor moordzucht en verkrachtingsfantasieën) in opstand gekomen.

Dat geeft het tweede seizoen al meteen een enorme duw in de rug. Neem de geweldige Evan Rachel Wood, in seizoen 1 gevangen in een eindeloze verhaalloop waarin ze telkens opnieuw het slachtoffer was, maar nu herboren als een engel der wrake. We zijn een beetje uit het Escheriaanse labyrint gestapt en het loont nu meer om de uiteenlopende personages te volgen.

En als bonus duikt vanaf de derde aflevering de Nederlandse actrice Katja Herbers op, als een nieuwe vrouwelijke held. Ze heeft een geweldige Indiana Jones-achtige entree en de suggestie wordt gewekt dat ze een grote rol in het overkoepelende verhaal gaat spelen; waar ons dat ook heen voert.

Katja Herbers Beeld FilmMagic for HBO
Katja HerbersBeeld FilmMagic for HBO

Oosterse vermomming

In een van de latere episodes van het tweede seizoen komen de personages terecht in een Japanse wereld, waar de cowboys zijn vervangen door samoerai-strijders. Ze merken tot hun verbazing dat ze de personages en de verhaallijnen kennen: ze zijn het zelf, maar dan in oosterse vermomming. ‘Denk je dat ik tijd heb om voor elke wereld nieuwe verhalen te bedenken?’, zegt de schrijver die ze bij zich hebben. Humor! Ook dat nog.

Het is een subliem moment, te vergelijken met het inzicht van Buzz Lightyear in Toy Story dat hij geen Space Ranger met een missie is, maar een stuk speelgoed dat is overgeleverd aan de grillen van zijn eigenaar. Als Westworld dat soort momenten weet vast te houden, dan kan HBO de periode na Game of Thrones (2019, and beyond) met vertrouwen tegemoetzien.

Westworld (seizoen 2)

Een serie van Jonathan Nolan en J.J. Abrams

Met Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Katja Herbers.

Te zien op Ziggo (HBO), vanaf 23 april

Meer over