Misplaatste grap van dj kost zender drie miljoen

Dank zij het radiostation KSOL-FM in San Francisco hebben automobilisten deze hele week gratis gebruik kunnen maken van de Oakland Bay-brug, maar het is zeer de vraag wie tijdens de rit afstemden op de zender die de dollar tol voor vrije doortocht voor haar rekening nam....

Menig autorijder staat namelijk de Zwarte Dag van de Bay Bridge nog diep in het geheugen gegrift. Op 26 mei 1993 vond discjockey Erich 'Mancow' Muller het tijd voor een geintje. Hij toog tijdens zijn radioshow Wild 107 met een karavaan radiowagens richting Bay Bridge, zette het complete zaakje dwars over de snelweg en liet zich vervolgens ter plekke een nieuw kapsel aanmeten.

De stunt was bedoeld om de spot te drijven met de Amerikaanse president Clinton. Die had kort ervoor het vliegverkeer op de luchthaven van Los Angeles opgehouden, toen een kapper zich aan boord van de Air Force One over het presidentiële hoofd boog. Clintons tweehonderd dollar kostende kapsel zou tot een algehele vertraging hebben geleid van twintig minuten, hoewel het Witte Huis deze gang van zaken altijd ontkend heeft.

Muller vond de gebeurtenis in elk geval hilarisch genoeg om na te bootsen op de Bay Bridge. Dagelijks rijden 275 duizend voertuigen over de brug. De talloze automobilisten die op de hindernis stuitten, konden er niet om lachen. Het radiostation werd voor de rechter gesleept. Die zag er evenmin weinig grappigs in. Een schadeclaim van anderhalf miljoen dollar, bijna drie miljoen gulden, werd toegewezen.

Eenderde van dat bedrag is deze week besteed aan kwijtschelding van de tol. Tot snellere verwerking van het vaak dramatisch verstopte verkeer bleek dat evenwel niet te leiden.

De gewraakte discjockey heeft intussen in Chicago een veilig heenkomen gezocht. Afgelopen dinsdag was hij voor even weer in San Francisco te beluisteren. 'Dit is mijn afscheidsgeschenk aan de stad', sprak hij. Vier jaar geleden werd Muller onmiddellijk geschorst na zijn misplaatste stunt. Hij kreeg een boete van vijfhonderd dollar en moest honderd uur maatschappelijk werk verrichten. Hij heeft intussen spijt betuigd.

Een woordvoerder van de Bay Bridge toonde zich niet bijster vergevingsgezind. 'Muller is een imbeciel. Het is de arrogantie ten top dat hij dit nu als zijn cadeau beschouwt. Ik ben blij dat ie opgehoepeld is. Hij hoort niet op deze brug thuis.' De rest van het geld wordt besteed aan verbetering van de bewegwijzering op de miljonairsbrug.

Tim Overdiek

Meer over