Minka Nijhuis wint Bob den Uylprijs

Amsterdam ‘Een ontroerend portret van de oppositie in een getergd land’, oordeelde de jury van de Bob den Uylprijs over het boek Birma, Land van geheimen....

De jury, onder voorzitterschap van de oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland Emile Fallaux, concludeerde aan de hand van de 54 inzendingen en de zes daaruit genomineerde boeken, dat zowel researchjournalistiek als de literaire journalistiek vooral tot bloei komen in boeken, en minder op internet en in (dag)bladen. Ze ziet in de huidige reisliteratuur een verschuiving van de mooi geschreven persoonlijke impressies naar de feitelijkheid van de onderzoeksjournalistiek.

De ‘pure’ reisliteratuur zoals naamgever van de prijs Bob den Uyl (1930-1992) die schreef of zoals Cees Nooteboom dat nog altijd doet, met veel persoonlijke associaties en gedachten, lijkt op de achtergrond te raken. De enige van de zes genomineerden die daarbij in de buurt komt, is Peter Delpeut. In zijn In de woestijn fiets je niet verweeft hij literatuur, geschiedenis, wetenschap en cinematografie met zijn eigen fietservaringen in Afrika. Een andere kandidaat, Erdal Balci, schreef zijn Vandaag geen pont, impressies uit Istanbul, ook meer vanuit een literaire dan vanuit een onderzoekstraditie.

De drie overige genomineerden, Karin Anema (De laatste grens, op rendiertrek met de Sami), Bette Dam (Expeditie Uruzgan) en Volkskrantcorrespondent in Rome Linda Otter (In Centraal-Azië), benaderen net als Nijhuis hun onderwerp vanuit een journalistieke belangstelling.

Minka Nijhuis, die onder meer schrijft voor Trouw en Vrij Nederland, bracht haar eerste bezoek aan Birma in 1992 en keerde er sindsdien geregeld terug. Ze deed nauwgezet onderzoek naar de groepen die zich verzetten tegen het dictatoriale generaalsbewind. Tijdens haar eerste reis, in 1992, trok ze, met gevaar voor eigen leven, op met de guerrilla van de boeddhistische Karen-minderheid. In later jaren had ze vele gesprekken met dissidenten, ballingen en oppositieleiders, zowel binnen als buiten Birma.

Haar eerste ontmoeting met het gezicht van de Birmese oppositie Aung San Suu Kyi dateert van 1995. In later jaren zal Nijhuis zal Suu Kyi blijven bezoeken, waardoor ze in staat is door het boek heen zowel een politieke als een persoonlijke karakterschets te geven van de Nobelprijswinnares (1991).

‘Werken blijft een puzzel die vele hoofdbrekens kost’, schrijft Nijhuis in Birma. Land van geheimen. ‘Hoe bericht je zo indringend mogelijk over het leven in een dictatuur zonder mensen in gevaar te brengen? Veel van wat ik te horen krijg, laat ik onverteld of reduceer ik tot een anoniem citaat. Hoe vaker ik in Birma kom, des te pijnlijker wordt het verschil tussen de verhalen die ik maak en de verhalen die ik zou willen maken.’

Meer over