Ministers Bussemaker en Schultz steunen oproep aan adverteerders GeenStijl

De oproep van vrouwelijke journalisten aan bedrijven om niet meer te adverteren op de website GeenStijl heeft zondag steun gekregen van de ministers Jet Bussemaker van Onderwijs en Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur. Beiden zeiden in tv-programma's dat ze de oproep ook zouden hebben ondertekend als hun daarom was gevraagd.

Jet Bussemaker bij Buitenhof. Beeld
Jet Bussemaker bij Buitenhof.Beeld

GeenStijl plaatste onlangs een foto van Volkskrant-redacteur Loes Reijmer die het seksisme op de site aan de kaak stelde. De foto, en de reacties daarop, gingen gepaard met denigrerende en intimiderende teksten.

Meer dan honderd journalisten en opiniemakers riepen adverteerders zaterdag in de Volkskrant en NRC Handelsblad op kritisch na te denken of zij nog willen adverteren op GeenStijl, waar vernedering van vrouwen 'de norm' is.

Gemengde reacties

In het tv-programma Buitenhof noemde Bussemaker het initiatief tegen GeenStijl 'een goede actie'. En: 'Ik vind dat hier echt een grens is overschreden.' Schultz zei in het programma WNL op Zondag ook dat het goed is dat adverteerders worden aangesproken.

De actie riep in het weekend zoals te verwachten viel uiteenlopende reacties op. Sommigen vinden dat door de oproep de persvrijheid in het geding komt, anderen stelden dat er een norm is overschreden en dat het daarom verantwoord is adverteerders daarop aan te spreken.

Demissionair minister Schultz. Beeld anp
Demissionair minister Schultz.Beeld anp

Onduidelijk is wat de branche van adverteerders van de actie vindt. Op de eigen website zegt de Bond van Adverteerders (BVA) dat de bond zich inzet 'voor het behoud van maximale bewegingsvrijheid in commerciële communicatie'. De BVA vindt dat bij die vrijheid ook verantwoordelijkheid past. Een vastomlijnde definitie daarvan is echter niet te geven, zegt de BVA, 'omdat wat als verantwoord wordt gezien samenhangt met de tijdgeest. De BVA kan in dat kader alleen signaleren en niet dicteren wat de moraal is', aldus de brancheorganisatie die zondagmiddag niet bereikbaar was voor commentaar.

GeenStijl valt journalisten en ook politici die 'politiek correct' zouden zijn geregeld hard aan. Columnist en oud-GeenStijl-redacteur Annabel Nanninga noemde de oproep van haar collega's zaterdag in NRC Handelsblad 'doorzichtig'. 'GeenStijl is ze al veertien jaar een doorn in het oog en moet kapot. Dit keer met 'seksisme' als excuus', aldus Nanninga.

Lees hier meer over de GeenStijl-rel

Ruim honderd vrouwen uit de media keren zich in dit opiniestuk tegen de online-intimidatie door Geenstijl en de reaguurders op die site.

Ombudsvrouw Annieke Kranenberg: Met de oproep 'zou u haar doen' heeft Geenstijl een grens overschreden.

Na ophef afgelopen week trekken adverteerders zich terug van website Geenstijl. Een béétje hypocriet is dat wel, vindt Jean-Pierre Geelen.

De betrouwbare mannetjes kijken wel link uit voor ze kritiek leveren op GeenStijl. 'Wij beschikken niet over ballen van Reijmer, Mees en Hertzberger.'

'Laat de site rotten in zijn eigen vuiligheid.' Bert Wagendorp is het niet eens met de GeenStijl-boycot.

Meer over