ModenieuwsSigrid Kaag

Minister Kaag draagt op handelsmissie in India een ontwerp van Ronald van der Kemp

Cecile Narinx
Sigrid Kaag in RVDK. Beeld
Sigrid Kaag in RVDK.

Klaproosrood was de overhemdjurk die minister Kaag gisteren droeg tijdens de handelsmissie in India die ze met premier Rutte en ministers Schouten en Bruins onderneemt. Het was niet zomaar een jurk. Hij is gecreëerd door de meest gewilde Nederlandse modeontwerper van dit moment, Ronald van der Kemp, die met zijn label RVDK beroemdheden als Emma Watson en Gwen Stefani kleedt. Bovendien, en nu komt de handelsmissie uit de mouw, is de couturejurk in India gemaakt. Van vodden. Of, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt: van ‘textielafval dat is verwerkt tot hoogwaardig katoen en zijde’.

Dat kwam zo: Van der Kemp, die zich door restpartijen stof te gebruiken sterk maakt voor duurzame mode, kent een Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-proof aanbieder van in India geproduceerd ‘circulair’ garen en textiel: oud C&A-topman Pals Brust. De mannen vroegen Kaag of ze RVDK wilde dragen tijdens de missie (ja dus), Van der Kemp polste waar de minister zich senang in voelde, nam haar de maat en sloeg aan het schetsen. ‘Heel fijn om na diverse Hollywoodsterren eens een stoere politica van 1 meter 80 te kleden', zegt Van der Kemp. ‘Rood was absoluut Sigrids keuze, aan de lengte twijfelde ze eerst, tot ze zag hoe mooi het stond.’ Een proefmodel van toile werd naar India gestuurd en nagemaakt van hergebruikt textiel. Het overhemdmodel kon vrij eenvoudig door een kleermaker worden gekopieerd. Want de ontwerper naar India laten vliegen om toe te zien op het maakproces zou natuurlijk totáál niet duurzaam zijn.

Hollandse vraag: heeft minister Kaag betaald voor de jurk? Nee. Cadeau gekregen? Ook niet, want als minister mag je niet alles aannemen. ‘Hij is geleend', zegt Van der Kemp. ‘In de hoop dat iedereen die ’m ziet, wakker wordt en beseft dat je er prachtig bij kunt lopen in gerecycled textielafval.’

Meer over