Millhone's verleden

O is for Outlaw, het vijftiende boek met privé-detective Kinsey Millhone, heet in de vertaling O staat voor Onheil (De Boekerij; fl 32,50).'O staat voor Oude Liefde' was toepasselijker geweest, want het is niet zozeer het onheil dat als een rode draad door deze thriller uit de ABC-reeks van Sue...

Nanda Troost

Grafton begint de 'O' met iets wat bijna op een verontschuldiging lijkt. Niks moderne tijden vol irritant gerinkel van telefoons die mobiel zijn en mensen die elkaar alleen nog maar langs de elektronische snelweg lijken te treffen. En ook al geen moderne snufjes voor privé-detectives om een klus te ontrafelen. A for Alibi (A van Alibi) speelde zich af in mei 1982, nu, bij het O-boek bevindt Millhone zich pas in 1986, het pre-digitale tijdperk.

Kinsey Millhone hoort na het joggen een intrigerende boodschap op haar antwoordapparaat. Een opkoper biedt haar een doos te koop aan waarvan de inhoud aan haar toebehoort. De spullen stammen uit 1966, toen Millhone nog getrouwd was met Mickey Magruder, echtgenoot nummer één. Ze verliet hem in de periode dat de politieman van doodslag werd verdacht en Kinsey hem geen alibi wilde verschaffen.

Uit een brief die ze twintig jaar later pas leest, blijkt dat haar echtgenoot van toen onschuldig is. Millhone probeert haar ex op te sporen. Ze begint aan een tocht langs Memory Lane, zoekt bekenden van weleer op en ontrafelt - natuurlijk - de misdaad.

De liefhebbers zullen ongetwijfeld smullen van een aflevering waarin het verleden van Kinsey Millhone centraal staat. Maar eerlijk is eerlijk, Grafton heeft weleens een spannender aflevering in de serie geschreven. Bovendien, het joggen van de detective, de appeltaarten van de ruim 80-jarige buurman Henry en de maaltijden bij Rosie, de multifunctionele garderobe op de achterbank van Kinsey's VW - na vijftien afleveringen is de lezer wel toe aan een verandering van omgeving.

Meer over