recensie

Miley Cyrus viert de wansmaak en weet toch te verrassen (***)

Ja, Miley is een ordinair meiske, maar één ding moet gezegd: haar zang is een stuk beter dan haar repertoire.

Miley Cyrus tijdens haar concert in de Ziggo Dome Beeld epa
Miley Cyrus tijdens haar concert in de Ziggo DomeBeeld epa

Over je eigen tong de Amsterdamse Ziggo Dome binnenglijden, het is weer eens wat anders. Miley Cyrus deed het: haar gezicht verscheen op het enorme videoscherm, de onderkaak zakte, een lange tongglijbaan krulde naar buiten en daar was ze dan, de 21-jarige, voor haar eerste volwaardige optreden in Nederland. Begin mei werd dat nog uitgesteld wegens ziekte.

In de VS is ze al een paar jaar een van de succesvolste popfenomenen, maar Europa aarzelt nog: in Nederland drong alleen Wrecking Ball door in de Top 40 (elfde plaats). De Ziggo Dome was hooguit voor tweederde gevuld.

Het werd een spectaculair verkleedfeest, een vrolijke, intrigerende viering van de wansmaak, met ballonnen, dierenkostuums, bijna tien verschillende glitteruitdossingen voor Miley zelf, een opblaaswolf die tot het plafond reikte, een goudkleurige Hummer met Miley wijdbeens op de motorkap, een leuke collage van haar hoerigste foto's en een enorme hotdog waarop ze de zaal uitvloog.

Tennessee-accent
Een kindercircus in zekere zin, maar daar wringt voor veel Amerikanen de schoen, want het voormalige kindsterretje van Disney Channel, met het knauwende Tennessee-accent, heeft een bek als een hooligan: fuck, shit en ass per strekkende meter. De pakjes die ze aantrok, kenmerkten zich steevast door royale uitsparingen voor haar billen, die de hele avond voorbij wiegden.

Nadat ze plagend de inhoud van een flesje Spa blauw over de voorste rijen had uitgespuugd, zei ze: 'Zo, nu ben ik de enige die nog niet nat is. Misschien verandert dit liedje daar iets aan' - en toen zong ze het nogal geile #GetItRight: 'I feel like I got no panties on/ I wish that I could feel ya.' Ze riep haar fans met succes op elkaar voor de camera te tongzoenen.

Ja, het is een ordinair meiske, maar één ding moet gezegd: haar zang is een stuk beter dan haar repertoire. Haar stem werd gaandeweg steeds beter. Dat was al verrassend, maar de grootste verrassing moest nog komen.

Echt bandje
Nadat ze een bijzonder lelijke coverversie van The Beatles' Lucy In The Sky With Diamonds had gezongen, werd Cyrus in een grote zwarte kist naar een klein glitterpodium achter in de zaal gereden, waar ze, begeleid door een klein, aangenaam echt bandje, liedjes zong van haar peettante Dolly Parton (Jolene) en van enkele van haar favoriete bands: Arctic Monkeys, The Flaming Lips.
En ineens begreep je: die ballonnen, die kostuums, dat muzikale kinderkleurboek, eigenlijk is het helemaal niet vreemd dat Miley en The Flaming Lips elkaar leuk vinden.

Nog een liedje op het kleine podium: There Is A Light That Never Goes Out van The Smiths. Echt waar. En nog met smaak gedaan ook.
'Is er hier iemand die van The Smiths houdt?' vroeg Miley - en ergens in de zaal ging het handje van een met stomheid geslagen Volkskrant-recensent omhoog, die het een bizarre maar vermakelijke avond vond.

Menno Pot

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over