Midden-Europa houdt wel van somberheid

Op het festival in Karlovy Vary vielen films uit de noordelijke landen in de prijzen. ‘Jullie zijn net zo depressief als wij.’..

Van onze medewerkster Floortje Smit

Karlovy Vary ‘Er worden in IJsland zo’n vijf films per jaar gemaakt, drie daarvan draaien hier en nu hebben we ook dit.’ Regisseur Baltasar Kormákur hield zaterdag triomfantelijk een beeld met een kristallen bal omhoog.

Zijn film Jar City (Mýrin) werd bekroond met de Crystal Globe, de belangrijkste prijs van het Karlovy Vary International Film Festival (KVIFF). De IJslands-Duitse co-productie is een sfeervolle thriller die het misbuik van genetische informatie aan de kaak wil stellen. In IJsland heeft de film een record aantal mensen naar de bioscoop getrokken.

Het KVIFF mag dan een van de twaalf meest prestigieuze festivals zijn en na Cannes en Venetië het oudste ter wereld, de officiële competitie kende geen verrassende uitschieters. Controversiële films evenmin. Het was een lastige keuze, verklaarde het jurylid en de Indiase actrice Nadita Das. ‘Elke film had zijn eigen pluspunten. We hebben felle discussies gevoerd.’

De speciale juryprijs ging naar de Australische productie Lucky Miles. Bård Breien won met zijn geestige film Kunsten å tenke negativt (The Art of Negative Thinking) de prijs voor de beste regie, een zwarte komedie over een praatgroep voor gehandicapten. ‘Ik ben hier al talloze keren gevraagd wat Scandinavische regisseurs toch hebben met ellende, depressie en zelfmoord,’ stelde Breien. ‘Nu weet ik het: om succes te hebben in Centraal Europa. Jullie zijn net zo depressief als wij.’ Het goede acteerwerk van Elvira Minguez (Pudor) en Sergey Puskepalis (Simple Things) werd ook bekroond.

Dat de officiële competitie van de 42ste editie wat kleurloos was, is niet zo verwonderlijk. Het festival staat op de kalender tussen Cannes en Venetië in. Een regisseur die de keuze heeft, zal niet snel voor Karlovy Vary kiezen. En waar het KVIFF bekend staat om haar scherpe blik op het voormalige Oostblok, zijn zeker de laatste jaren de talentvolste regisseurs uit de regio al gescout voor de bekendere festivals. Het bemoeilijkte dit jaar zelfs het samenstellen van een jury: de Roemeense regisseur Christian Mungiu moest zijn jurylidmaatschap afzeggen omdat hij in Cannes de Gouden Palm had gewonnen en te druk was.

Dat wil niet zeggen dat er voor filmliefhebbers – vooral veel jongeren die traditioneel backpackend naar het kuuroord komen – niets te beleven was. In de verschillende programmaonderdelen viel genoeg te ontdekken. Armin van Ognjen Svilicic, eerder al te zien in Berlijn, won de East of the West-competitie.

Het KVIFF wist dit jaar bovendien haar zwakte in een kracht om te zetten door het nieuwe programmaonderdeel Open Eyes. Daarin werd een selectie van de beste films uit Cannes vertoond. De belangrijkste prijswinnaars waren tijdens het KVIFF te zien: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, Mogari no mori, Le scaphandre et le papillon en Auf der anderen Seite. Ook in de onderdelen Horizons, Another View en Forum of Independents waren de grootste successen van eerdere festivals samengebracht.

De internationale sterrenspotters die zich ook weer voor de slotavond rondom de rode loper hadden verzameld, kwamen er bekaaider af. Renee Zellweger was er eerder even om haar film Miss Potter te promoten – die overigens in vrijwel heel Europa al gedraaid heeft. Andere namen waren Ellen Page, Cybill Shepherd en Bud Cort, waarbij de laatste twee aanwezig waren voor het programmal New Hollywood, met Amerikaanse films uit de jaren zeventig.

Danny DeVito was er ook, zaterdagavond. Hij kreeg een prijs voor zijn artistieke bijdrage aan de cinema. De film The Good Night van Jake Paltrow waarin hij een rol speelt als droomdokter voor een popartiest (Martin Freeman) die in een midlife-crisis is beland , deed mee in de competitie, maar ging pas na de afsluitende ceremonie in première. Zonder dat de film een prijs gewonnen had.

Meer over