Recensie

Microsoft speelt met Halo Infinite op safe in een sterrenstelsel hier heel ver vandaan ★★★★☆

Zoals er banken zijn die worden beschouwd als ‘too big to fail’, net als verzekeraars en Chinese vastgoedreuzen, zo zijn er ook games zo belangrijk dat ze niet mogen mislukken. Halo Infinite is zo’n computerspel.

Peter van Ammelrooy
De Master Chief overziet weer een nieuw slagveld in Halo Infinite. Beeld 343 Industries
De Master Chief overziet weer een nieuw slagveld in Halo Infinite.Beeld 343 Industries

Halo, de avonturenreeks rond de futuristische ruimtesoldaat Master Chief 117-John in een sterrenstelsel hier heel ver vandaan, begon in 2001 en viel samen met Microsoft eerste stap op de markt voor spelcomputers.

Halo: Combat Evolved was destijds dè reden voor fanatieke gamers om de eerste Xbox in huis te halen. Pas twee jaar later kwam de game beschikbaar voor Windows-pc’s en Macs. Als een merk dat miljarden heeft opgebracht is Halo nog steeds van groot belang voor de Xbox en voor Microsoft.

De originele game en de vervolgen Halo 2 en Halo 3 transformeerden de first person shooter, het genre dat het grote publiek associeert met games: het schietspel waarbij de speler over de loop van een geweer de wereld in blikt. De eerste drie games populariseerden allerlei spelmechanismen en technieken die gamers nu voor lief nemen – tot aan realistisch ogend, wuivend gras toe.

De geluidsband met symfonieorkest, opzwepend tromgeroffel en Gregoriaans gezang maakte het recept van Halo compleet. Het is een recept waarvan Microsoft-studio 343 Industries, dat in 2007 het stokje overnam van de originele bedenker Bungie, voor de jongste titel – Halo Infinite – niet veel heeft durven af te wijken.

Dit ondanks grote beloftes bij de aankondiging van de game, die het grondwerk zou leggen van de komende tien jaar Halo. En ondanks een jaar vertraging, dat toch de ruimte had moeten bieden voor meer vernieuwing dan nu wordt geboden.

Een onderonsje tussen gewiekst hologram en supersoldaat in Halo Infinite. Beeld 343 Industries
Een onderonsje tussen gewiekst hologram en supersoldaat in Halo Infinite.Beeld 343 Industries

Hologramromantiek

Over de vraag of dat erg is kun je debatteren tot in werkelijkheid de tijd aanbreekt die in de game al is aangebroken – het jaar 2560. Zoals James Bond in vijftig jaar ook fundamenteel niet zo gek veel is veranderd en toch drommen filmliefhebbers naar de bioscoop weet te lokken, zo zullen de nieuwe lotgevallen van de Master Chief miljoenen verleiden tot de aanschaf van Halo Infinite. Ze weten wat ze kunnen verwachten en krijgen het ook.

Die miljoenen wordt in elk geval een ijzersterke opening voorgeschoteld – eentje waarin 117-John het loodje lijkt te leggen in een gevecht met een buitenaardse snoodaard, de leider van een ras dat zichzelf The Banished heeft gedoopt. Het voelt bijna aan als slapstick, de ruwe wijze waarop deze Atroix onze held als een slappe pop in rondte zwaait en over akelig harde stalen objecten sleept om hem vervolgens uit het wrak van een ruimteschip te laten vallen: ‘Ik ben het laatste dat je ooit zult zien.’

Gelukkig en vanzelfsprekend krabbelt de Master Chief weer op, om in zijn uppie de mensheid van de ondergang te redden, bijgestaan door een bangelijke technicus die luistert naar de naam Fernando Esparza en The Weapon, een computerprogramma dat al lang gewist had moeten worden en zich aan onze held openbaart in de vorm van een hologram van een jonge vrouw met een rappe tong, badend in blauw licht.

De bijrol in Halo Infinite vreest voortdurend voor zijn eigen hachje en dat van de mensheid, of wat daarvan resteert. Beeld 343 Industries
De bijrol in Halo Infinite vreest voortdurend voor zijn eigen hachje en dat van de mensheid, of wat daarvan resteert.Beeld 343 Industries

Humor

Gek veel meer heeft het verhaal van Halo Infinite niet om het lijf. Voor de fans van Master Chief die zijn vorige avonturen uitspeelden zijn er veel verwijzingen naar gebeurtenissen uit de Halo’s 1 tot en met 5, inclusief de romantische dans rond Cortana, een andere kunstmatige intelligentie in vrouwelijke hologram-verpakking. Voor de nieuwkomers zullen de meeste verhaallijnen volledig abracadabra zijn. Maar dat hoeft vijftien uur speelplezier met het hoofdavontuur (de ‘campaign’ in gamesspeak) niet in de weg te staan.

Wat de Master Chief met James Bond gemeen heeft is de humor, die een tegengewicht biedt aan de loodzware ernst van een galactische strijd om het voortbestaan van het mensdom – het uitgekauwde ingrediënt van iedere sf-game én Hollywood-speelfilm. Niet alle aliens zijn boomhoge griezels met stemmen om cokes mee te kloppen. Hilarisch blijven de grunts, kleine onhandige wezentjes die piepend een veilig heenkomen zoeken (‘O nee! Daar heb je de groene man!’) als de Master Chief op hen afkomt.

Nieuw in Halo Infinite maar al lang een fenomeen in games als Spider-Man is het wapen waarmee de Master Chief een grijphaak kan afvuren waarmee hij zich snel over hindernissen kan verplaatsen of vijanden naar zich toe kan trekken om ze een dreun te verkopen. De rest van de wapens, maar ook voertuigen en ruimtevaartschepen zullen de liefhebbers meer dan bekend voor komen en ook het realistisch ogende gras beleeft een comeback.

Wie de mensheid heeft gered kan zich verliezen in de multiplayer-modus van de game, die een klein maandje geleden al gratis werd weggegeven door Microsoft. Er zijn online-gevechten waarin kwartetten van gamers elkaar te lijf gaan tot een spelstand waarin legertjes met maximaal 28 spelers aantreden. Hier heeft Halo Infinite veel concurrentie – ook van de zogeheten battle royale-titels als Fortnite tot Call of Duty: Warzone waarin nog meer spelers tegelijk een arena onveilig maken.

In een opzicht laat 343 Industries een steek vallen. Halo-games boden altijd de geweldige optie om het hoofdavontuur met een vriend uit te spelen. Die co-op-modus komt pas volgend jaar mei beschikbaar. Er zijn wel grote legendes om minder gesneuveld.

Chaos en vernietiging in de eerste minuten van Halo Infinite. Beeld 343 Industries
Chaos en vernietiging in de eerste minuten van Halo Infinite.Beeld 343 Industries

Halo Infinite is verkrijgbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One en Windows-pc’s. Abonnees van Xbox Game Pass, een Netflix-achtige dienst van Microsoft, kunnen de game gratis installeren.