Michiel Braam krijgt prestigieuze jazz-prijs

De belangrijkste prijs op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, de VPRO/Boy Edgar Prijs 1996/97, is toegekend aan componist, arrangeur, bandleider en pianist Michiel Braam....

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM

De jury oordeelde dat de 'stukken van Michiel Braam (1964) opvallen door hun originaliteit en getuigen van een groot vakmanschap'.'Zijn improvisaties zijn altijd fris en oorspronkelijk', aldus het rapport.

Braam leidt verscheidene ensembles, die in omvang en karakter sterk verschillen, zoals Bik Bent Braam, Quintet Braam The Four Burrs, Trio Braam/de Joode/Vatcher en Two Penguins in the Desert. In de ensembles zitten musici van uiteenlopende leeftijd en achtergrond.

Braam, zo merkte de vijfkoppige jury op, houdt zich niet aan een bepaalde stroming in de jazzmuziek: 'ogenschijnlijk zonder moeite koppelt hij elementen uit de jazz-geschiedenis aan de hedendaagse muziek'.

In 1988 won Braam de aanmoedigingsgprijs van de Stichting Jazz en Geïmproviseerde Muziek in Nederland, de Podiumprijs. Ook toen werden zijn kwaliteiten als componist, pianist en bandleider geroemd.

Meer over