Michel van Egmond wint voor de derde keer NS Publieksprijs met 'De wereld volgens Gijp'

De NS Publieksprijs is dit jaar gewonnen door Michel van Egmond voor het boek 'De wereld volgens Gijp'. Het is de derde keer dat de 49-jarige sportjournalist de prijs krijgt. De winnaar van de NS Publieksprijs wordt via een open stemming verkozen uit de zes best verkochte Nederlandstalige boeken die tussen juli vorig jaar en juli dit jaar zijn verschenen.

Peter van Ammelrooy
Winnaars Michiel van Egmond en Rene van der Gijp na de bekendmaking van de NS Publieksprijs. Beeld anp
Winnaars Michiel van Egmond en Rene van der Gijp na de bekendmaking van de NS Publieksprijs.Beeld anp

Het is de tweede keer dat Van Egmond de NS Publieksprijs wint met een biografie over de oud-voetballer en tv-persoonlijkheid René van der Gijp. De eerste keer was in 2013. In het tweede boek vertelt Van der Gijp over zijn leven na de dood van zijn ex-partner en moeder. Die overleden beiden in 2016, het jaar dat de tweede biografie verscheen.

Dat Van Egmond opnieuw wint met een werk gewijd aan Van der Gijp heeft hier en daar geleid tot gemor. De ex-voetballer is een van de vaste gasten in het RTL7-praatprogramma Voetbal Inside. Dat heeft de afgelopen weken via televisie en op internet kijkers en bezoekers intensief opgeroepen om op 'De wereld volgens Gijp' te stemmen. 'Dit hebben we allemaal te danken aan onze fans', erkende Van der Gijp in een uitzending van De Wereld Draait Door, waar de uitslag van de stemming bekend werd gemaakt.

Erg klein

Ruim 96 duizend mensen brachten een stem uit voor de NS Publieksprijs. Het verschil tussen de winnaar en de nummer twee was volgens presentator Matthijs van Nieuwkerk erg klein. Auteur Geert Mak (winnaar in 2000 en 2004, en genomineerd in 2013) behaalde 23 procent van de stemmen. Van Egmond kreeg voor zijn tweede Van der Gijp-biografie 4 procent meer stemmen.

Schrijver Saskia Noort was de enige van de zes genomineerden met een roman. De overige vijf behoren tot de non-fictie. Drie van de best verkochte titels gingen over sporters (Van der Gijp, Thomas Dekker en wijlen Johan Cruijff), het vierde over de beroepscrimineel Willem Holleeder ('Judas' van zijn zus Astrid) en het vijfde, van Geert Mak, over het rijke Amsterdams patriciërsgeslacht Six. Noort greep overigens voor de vijfde keer naast de prijs: haar romans werden eerder in 2004, 2006, 2009 en 2014 voorgedragen.

Winnaars Michiel van Egmond en Rene van der Gijp worden gefeliciteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Beeld anp
Winnaars Michiel van Egmond en Rene van der Gijp worden gefeliciteerd door Matthijs van Nieuwkerk.Beeld anp

De spoorwegen

De NS Publieksprijs werd dit jaar voor de 31ste keer uitgebracht. De spoorwegen sponsoren de verkiezing sinds 2001. Daarvoor gebeurde dat door het dagblad Trouw.

Het zou zomaar kunnen dat Michel van Egmond de volgende keer opnieuw tot de genomineerden behoort. Begin deze maand verscheen zijn zestiende boek, dit keer gewijd aan de Nederlandse voetbalmakelaar Rob Jansen.

Van Gijp tot Kieft; iedereen aan het voetbalboek
Voetbalboekenschrijver Michel van Egmond wordt op handen gedragen in de boekwinkels. Hoe schrijft hij die megabestsellers? En heeft-ie lekker gecasht? (+)

null Beeld NOCANDY
Beeld NOCANDY
Meer over