Michael Jacksons in alle soorten en maten

Programma? Metropolis, VPRO. Vanavond om 23.50 uur op Nederland 3. Deze aflevering heet: Metropolis is looking for Michael...

Michael? Jackson! De commerciële omroepen RTL en SBS 6 hebben aangekondigd in Nederland op zoek te gaan naar de beste imitators van de overleden King of Pop. De programma’s zullen Move like Michael en Mijn naam is Michael gaan heten. De verslaggevers van Metropolis gingen op de hele wereld op zoek.

En? Volgens de VPRO vonden de correspondenten van Metropolis Michael-lookalikes in alle soorten en maten. En zo is het. Zo vonden ze de schuchtere J-Lo uit Shanghai, een laborant met podiumvrees die mag optreden bij de première van de film This is it in China. De presentator kondigt aan: ‘Billy Jeans!’ In New York volgen we CP Lacey, die zich de ‘ultieme MJ-imitator’ noemt. Sinds de dood van Michael Jackson vangt hij 1.800 dollar per optreden. In India danst Kailah Bhatt voor zijn vriendjes in de sloppenwijk waar hij woont.

Lijken de Michael Jackson imitators? Gek genoeg ga je daar als kijker gedurende de uitzending steeds minder op letten. De ene imitator lijkt uiterlijk beter dan de andere, de ene nep-Michael kan beter dansen dan de andere. Veel verbazingwekkender is om de bekende hoed, het glimpak met te korte pijpen, de witte sokken en de instappers eronder gedragen te zien worden door mannen in werkelijk alle hoeken van de wereld. In Congo, in een suikerrietplantage in Nicaragua, in Hollywood. De programmakers hebben heel doeltreffend meerdere imitaties van nummers als Billy Jean aan elkaar geplakt uit (bijvoorbeeld) achtereenvolgens Cuba, de Azoren, Finland, Hongarije, Canada. Dat is fascinerend om te zien.

Vrolijke kost? Soms wel. Chayanne uit Nicaragua lijkt weliswaar in het geheel niet op Michael Jackson, kent zijn nummers niet en geeft een geheel eigen invulling aan de bekende moonwalk . Als kijker twijfel je aan zijn verstandelijke vermogens, maar zijn oma is blij: met zijn dans met sambaballen verdient hij geld voor zijn grootouders op de suikerrietplantage. Zijn slechtziende oma: ‘Hij rookt niet en hij drinkt niet.’

Het verhaal van de Amerikaanse Michael Kiss stemt minder vrolijk. Hij heeft de wens net zo beroemd te worden als zijn voorbeeld. Ongeacht de hoeveelheid pijnlijke operaties die hij zal moeten ondergaan.

Meer over