Top & FlopIn de media

Mevrouw van der Broek verloor terwijl ze won, en Frits Barend meende iets te weten over zelfdoding

Wat was er goed en wat was er minder in deze mediaweek?

Mevrouw Van Den Broek tijdens Met het Mes op Tafel. Beeld NPO
Mevrouw Van Den Broek tijdens Met het Mes op Tafel.Beeld NPO

Top

Weinig presentatoren op de publieke omroep zijn zo cool als Herman van der Zandt. Altijd lijkt de joviale Bredanaar een kwinkslag paraat te hebben.

Maar dinsdagavond gebeurde er iets waar zelfs Van der Zandt stil van werd. ‘Ik zit nog even te peinzen over wat er net is gebeurd’, zei hij beduusd in Met het mes op tafel, de fijne, jarenzestigachtige kennisquiz van Omroep Max die hij in smoking presenteert. Nooit eerder werd zo’n slimme kandidaat op zo’n knullige wijze in de eerste ronde uitgeschakeld als dinsdag.

Voor de niet-kijkers: Met het mes op tafel is een quiz waarin drie kandidaten per ronde cashgeld kunnen inzetten. Bluffen en passen is mogelijk.

Was het een black-out? Was het onzekerheid? Mevrouw Van der Broek paste in de eerste ronden gretig - te gretig, want ze had vaak de meeste goede antwoorden. Faliekant mis ging het in de vierde ronde, waarbij passen voor haar een gegarandeerde uitschakeling zou betekenen. Van der Broek had weer de meeste goede antwoorden en niemand had ingezet. Niets aan de hand, zou je zeggen.

Toch paste ze.

‘Mevrouw Van der Broek, wat doet u?!’, vroeg Van der Zandt. ‘Foutje, bedankt’, zei ze glimlachend. Een groots verliezer is een groots winnaar.

Flop

Frits Barend. Beeld ANP Kippa
Frits Barend.Beeld ANP Kippa

Van trollen kun je nog verwachten dat ze genuanceerde onderzoekers de boom in wensen. Niet van een doorgewinterde journalist als Frits Barend. Toch kon hij het niet laten in het Radio 1-programma Spraakmakers.

Dinsdag schoof Barend aan om mee te praten over een opmerkelijke ontdekking van een Amerikaans onderzoeksteam: sinds de release van de Netflix-serie 13 Reasons Why zou het aantal zelfdodingen onder jongeren in de Verenigde Staten met 30 procent zijn toegenomen. Onderzoekshoofd John Campo gaf toe dat niet te zeggen is of de suïcidepiek oorzakelijk verband houdt met de serie.

Maar daar had Barend geen boodschap aan. ‘30 procent stijging, dan kun je toch niet meer ontkennen dat er een een-op-eenrelatie is’, riep Barend. Andere gasten in de studio waren terughoudender over dat verband. ‘Maar met gezond verstand kun je toch concluderen: die relatie is er wél’, reageerde Barend pinnig. ‘Al die onderzoekers kunnen dan de boom in, wat mij betreft. Die relatie is er wél.’

Zonder nadere lezing van het onderzoek (en de nuances daarvan door andere onderzoekers) zo overtuigd zijn van je gelijk. Dat Barend zonder het werk van onderzoekers überhaupt niet kon weten dat het aantal zelfdodingen onder Amerikaanse 13- en 17-jarigen met 30 procent is gestegen, was dan wel weer grappig.

Meer over