RecensieSongfestivalnummer

Met zijn Songfestivallied lijkt Macrooy vrede te willen sluiten met zijn onstuimige binnenwerk ★★★☆☆

Het lied waarmee Jeangu Macrooy zal meedoen aan het Songfestival, is uitgelekt. Grow heet het nummer, een breekbare, intieme songwritersparel – die uiteraard ook de verplichte climax bevat.

Robert van Gijssel
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat Jeangu Macrooy kan zingen als een galmende kerkklok, dat wisten we al. Dat hij in zijn songs kan tasten in zijn eigen gevoelsleven ook. De in Suriname geboren singer-songwriter maakte al indruk met zijn debuutplaat High On You uit 2017, een album vol persoonlijke, in warme souldekens gewikkelde songs.

Het woensdag uitgelekte liedje Grow, waarmee Macrooy Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, heeft alles wat Macrooy drie jaar geleden zo’n mooie ontdekking én een groot livesucces in het Nederlandse popclubcircuit maakte. Grow past bovendien prima in de kleine Nederlandse Songfestivaltraditie van breekbare, intieme songwritersparels (Anouk, The Common Linnets, Duncan Laurence). De première van het nummer zou bij DWDD plaatsvinden, maar de videoclip verscheen eerder online.

Gelekt

Grow kwam woensdagochtend online op de Apple Music-pagina van de zanger. Beelden daarvan kwamen overeen met de teasers die Jeangu Macrooy en AVROTROS de afgelopen dagen publiceerden. Later op woensdag bevestigde de omroep dat het inderdaad het songfestivalnummer betreft.

De zanger presenteert zijn lied woensdagavond officieel in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Eén noot

Het nummer geeft de stem van Macrooy ruim baan. In de eerste halve minuut bestaat de begeleiding uit niets meer dan één noot op een kerkorgel. Daarna wordt het lied gestaag uitgebouwd en krijgt de stem van Macrooy, die zich nog steeds beweegt in de onderste, aangenaam donkere registers, ondersteuning van een gospelkoor – we blijven in kerkelijke sferen.

Grow werkt toe naar een enkele, voor het Songfestival natuurlijk verplichte climax. Pas in de laatste halve minuut, als zich een zuinig gedoseerde beat in het nummer heeft gemeld, kringelt de stem van Macrooy naar boven, alsof hij werkelijk contact wil maken met iets hogers. ‘The more I learn’, zingt Macrooy, ‘the less I know’.

Zo te horen gaat Grow over de reis die Macrooy maakte. Niet alleen van Suriname naar Nederland, waar hij graag zijn muzikale carrière wilde opbouwen, ook die in zijn hoofd. Hij zingt over de duisternis in zijn hoofd, die hij als kind moest zien te bestrijden. Over de planeet die voor Macrooy soms iets te snel om zijn as draait.

Het eerste deel van het nummer is somber van toonzetting, halverwege breekt de zon door. Het lijkt of Macrooy vrede wil sluiten met zijn onstuimige binnenwerk. De stemmingwisselingen, die hem kennelijk al van jongs af aan plagen, neemt hij voor lief.

Berusting

Dit is wie ik ben geworden, zegt Macrooy. ‘One day I’ll find, some peace of mind.’ Grow gaat over ouder worden en de berusting die komt met de dagen. Bij de door de gospelhemel zwevende finale kunnen we allemaal denken dat het niet zo erg is om langs hoogte- én dieptepunten te gaan.

De stemmenpracht van Grow is onvolprezen, maar een oorwurm wordt het nummer waarschijnlijk niet. En als aanstekelijke meezinghit is Grow ook niet bedoeld. Het nummer deelt geen kaakslag uit, het duwt de luisteraar eerder met zachte dwang naar het opmerkelijke slot.

Als Macrooy en zijn koor na drie minuten abrupt zwijgen, klinkt nog bijna tien seconden lang een holle, nagalmende stilte, die kennelijk een soort diepe verinnerlijking uitdrukt. Daar kan team-Macrooy straks bij de uitvoering in de Ahoy vast iets moois van maken.

Hoe Jeangu Macrooy volwassen werd, in muziek, in de liefde, in strijdbaarheid. ‘Je hoeft niet altijd een boodschap te brengen: het hoeft niet altijd donker of droevig te zijn.’

Correspondent Kees Broere reisde af naar zijn geboortegrond en schreef deze vrolijk stemmende reportage. ‘In Nederland mag Jeangu dan heel bijzonder gevonden worden, hier in Suriname sprongen hij en zijn broer er niet eens zo ontzettend uit.’

Grow

Jeangu Macrooy

Pop

★★★☆☆

Songfestivalbijdrage Nederland.

Meer over