PostuumIrrfan Khan (1967-2020)

Met zijn priemende blik was Irrfan Khan een intense verschijning op het witte doek

Woensdag is de Indiase acteur Irrfan Khan overleden aan de gevolgen van kanker. Hij werd wereldwijd bekend door zijn rollen in Slumdog Millionaire, The Life of Pi en Jurassic World.

Irrfan Khan. Beeld Getty
Irrfan Khan.Beeld Getty

Het duurde even voor de woensdag aan kanker overleden Irrfan Khan (53) uitgroeide tot steracteur. Na tien jaar acteren was de als Sahabzada Irfan Ali Khan geboren zoon van een bemiddelde bandenhandelaar in Tonk (deelstaat Rajasthan) in eigen land nog altijd niet verder geraakt dan het middenkader van de film- en televisie-industrie. Hij was capabel, maar niet gezegend met het juiste uiterlijk om door te stoten naar de top.

De dertiger Khan wilde er al mee ophouden, tot de Britse regisseur Asif Kapadia (Amy) hem tijdens een casting onverwacht strikte voor de hoofdrol in z’n middeleeuwse fabel The Warrior (2002). Dat de onbekende acteur goedkoop was, woog mee: geld voor een echte ster ontbrak. Khan voldeed uitstekend. Met zijn van nature wat priemende en argwanende blik, bleek hij zowel een charismatische als intense verschijning op doek. De acteur werd prompt herontdekt in Bollywood en pendelde voortaan tussen de nationale en internationale producties.

Khan speelde een politie-inspecteur in Michael Winterbottoms A Mighty Heart (2007) en in Danny Boyles Oscartriomfsprookje Slumdog Millionaire (2008). Hij was de oudere, gemoedelijke Pi in The Life of Pi (2012), maar ook de verbeten arts die meent dat hij mensen met hagedissen-dna moet injecteren, in The Amazing Spider-Man (2012).

Een hoogtepunt in zijn carrière is het Hindi-gesproken melodrama The Lunchbox, het debuut van de Indiase filmmaker Ritesh Batra uit 2013. Met Khan als de weduwnaar die per ongeluk liefdescurrylunches krijgt toegezonden, via het ingenieuze doch feilbare Indiase lunchbezorgsysteem. Een onverwacht en wereldwijde arthousehit.

De in een ziekenhuis in Mumbai overleden acteur speelde in meer dan tachtig films.

Meer over