BOEKRECENSIESuccesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen

Met veel humor toont Sarah Cooper de absurde realiteit waarmee vrouwen vaak te maken krijgen ★★★★☆

Monter drukt comedian Sarah Cooper ons met de neus op droevige feiten over mannen en vrouwen. Een leerzaam en hilarisch boek. 

Beeld Anderz

Nog niet zo lang geleden werd Sarah Cooper in Nederland bekend(er) met filmpjes waarin ze toespraken van Donald Trump playbackt. De Amerikaanse comedian neemt ze op in haar huiskamer. Door alle entourage en opsmuk weg te halen brengt ze Trumps uitspraken terug tot de kern en zo laat ze – nog duidelijker dan hij zelf al deed – het belachelijke ervan zien. 

Nu is haar Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen in het Nederlands vertaald, en eigenlijk doet ze in dit boek met ‘niet-bedreigende leiderschapsstrategieën voor vrouwen’, zoals de ondertitel luidt, precies hetzelfde als in de Trump-filmpjes: ze haalt alle ruis weg en laat zo de absurde realiteit zien waarmee vrouwen vaak te maken krijgen. Een vergrootglas heeft ze nauwelijks nodig; door te wijzen waar we moeten kijken laat ze een werkelijkheid zien waar we om kunnen lachen en huilen tegelijk.

Het boek, met het treffende motto ‘Wat is het lastigste aan vrouw zijn in de zakenwereld? We vroegen drie heren hoe zij hierover dachten’, is een bundeling van korte tekstjes, infographics, tekeningen en gehandletterde inspirerende quotes.

Allemaal wáár

De tragiek van de vrouw die voor vol wil worden gezien en de bochten waarin ze zich moet wringen om dat min of meer voor elkaar te krijgen, zijn ontzettend geestig verwoord. Het gaat maar door en door en door en het is allemaal wáár.

In het hoofdstuk ‘spreken als een man maar toch als een vrouw gezien worden’ staat op elke pagina een tekening van een man en een van een vrouw, erboven hangt een tekstballon. Zowel de man als de vrouw zegt: ‘Dit maakt me echt kwaad.’ Onder het plaatje van de man staat ‘gepassioneerd’, onder dat van de vrouw ‘emotioneel’. Of, volgens hetzelfde concept: ‘Ik denk dat ik de meest geschikte persoon ben om dit project te leiden’. Man: ‘zelfverzekerd’. Vrouw: ‘arrogant’.

Er zijn verhelderende cirkeldiagrammen en een pagina met uitknipsnorren waarmee je als vrouw minder bedreigend overkomt op mannen. Er zijn leerzame werkbladen en er zijn handige lege pagina’s om op te droedelen als een man aan het mansplainen is.

Tips

Het boek bevat ook nuttige, inspirerende tips: ‘Seksuele intimidatie op de werkvloer is een ernstig vergrijp en wordt niet getolereerd, behalve als degene die aan je zat duidelijk een grapje maakte en je je niet zo aan moet stellen.’ Ernaast een werkblad waarop je per intimiderende gebeurtenis kunt aankruisen of het viel onder ‘humor’ of ‘moet kunnen’. Zo worden thema’s behandeld als diversiteit, authenticiteit, ondernemerschap en ‘gaslighting voor beginners’.

Het wordt goddank nergens kniezerig, moralistisch of verbitterd – toch de wakken in het gladde ijs waarop iedereen die over feminisme begint zich al gauw begeeft. Ook de traditionele boodschap-onderuit-schoffelende zelfspot is nergens te bekennen. Ik ben werkelijk nog nooit zo monter met mijn neus op droevige feiten gedrukt: onontkoombaar, hilarisch en gevaarlijk. 

Ook voor mannen.

Sarah Cooper: Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen. Anderz; 216 pagina’s; € 22,50.

Meer over