FilmThe Little Things

Met The Little Things beoogt regisseur Hancock meer dan een goedverzorgde thriller, hoewel de plot niet geheel meewerkt ★★★☆☆

The Little Things blijft spannend door de prima acteurs. Met name Denzel Washington blinkt uit.

The Little Things  Beeld
The Little Things

Het zijn de kleine dingen, zegt politieagent Joe Deacon (Denzel Washington) meermaals in The Little Things, en telkens verschuift de betekenis van die woorden. Het ‘kleine’ kan een moment van twijfel zijn, weggewuifd door de vrouw die de deur opendoet voor haar moordenaar. Het kan ook een detail zijn waarmee een dader zichzelf aan de politie verraadt. Of het is iets ogenschijnlijk kleins, dat je tot aan je dood blijft najagen.

Door zo’n motief is goed te merken dat schrijver en regisseur John Lee Hancock (The Highwaymen, The Founder) met The Little Things méér beoogt dan een goedverzorgde, Se7en-achtige thriller. Zijn achtste film gaat ook over schuld, boete en wroeging en is vooral geslaagd als noiresk portret van zijn hoofdpersonage.

Deacon was ooit een gevierd rechercheur bij de LAPD, maar stortte in terwijl hij aan een nooit opgeloste seriemoordenaar-zaak werkte. Jaren later (in 1990, om precies te zijn) raakt hij toevallig betrokken bij het onderzoek naar een nieuwe reeks moorden, en staat hij zijn jonge opvolger Baxter (Rami Malek) graag bij. Misschien doet hij dat nog het meest om zijn eigen geweten te sussen, zoals The Little Things beetje bij beetje met flashbacks duidelijk maakt.

Baxter, een ambitieuze volhouder die van iedereen hoort dat hij beter uit Deacons buurt kan blijven, komt dankzij diens hulp op het spoor van de griezelige koelkast-reparateur Sparma (een doods uit zijn ogen kijkende, sloffende en flink aangekomen Jared Leto). Het kat- en muisspel dat meteen tussen de mannen en hun hoofdverdachte ontstaat, wordt door Hancock stijlvol en nuchter uit de doeken gedaan, zonder dat de film echt weet te verrassen.

The Little Things is gebaseerd op een script dat Hancock al in 1993 voor Steven Spielberg schreef, en dat deze toen ‘te duister’ achtte. Misschien vond Spielberg het ook te ongeloofwaardig: vooral in de finale neemt de plot vergezochte wendingen, en doet Hancock niet helemaal geslaagde pogingen om Deacons lot met dat van Baxter te spiegelen.

Dat de film ook op zulke momenten spannend blijft en de aandacht vasthoudt, is vooral te danken aan de prima acteurs. Met name Washington is sterk, met zijn ernstige, onopgesmukte en ingetogen spel. Soms hoef je hem alleen maar stil achter het stuur te zien zitten om een kijkje in Deacons geplaagde ziel te krijgen.

The Little Things

Thriller

★★★☆☆

Regie John Lee Hancock.

Met Denzel Washington, Rami Malek, Jared Leto, Michael Hyatt, Chris Bauer, Natalie Morales, Isabel Arraiza, Judith Scott.

128 min., EST via onder meer Pathé Thuis, iTunes, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play en YouTube. Vanaf 5 mei ook als video on demand.

Meer over