FilmrecensieThe Burnt Orange Heresy

Met The Burnt Orange Heresy toont regisseur Giuseppe Capotondi ontegenzeggelijk gevoel voor noir-sfeer ★★★☆☆

Deeltijdacteur Mick Jagger is helemaal senang als gladde en doortrapte kunstverzamelaar.

Bor Beekman
The Burnt Orange Heresy. Beeld  Filmstill
The Burnt Orange Heresy.Beeld Filmstill

James Figueras rommelt maar wat aan. Ooit was hij veelbelovend, hard op weg zo’n sleutelfiguur te worden in de internationale kunstwereld. Nu teert de arrogante, aan pillen verslaafde kunstcriticus, vertolkt door de Deen Claes Bang, op zijn aftakelende reputatie. En komt dat aanbod van de mysterieuze maar zeer vermogende kunstverzamelaar Joseph Cassidy (Mick Jagger) precies op tijd. Wat als die Figueras in contact kan brengen met ’s werelds vermaardste, op leeftijd geraakte en teruggetrokken levende meesterschilder, wiens gehele oeuvre ooit bij een brand verloren is gegaan?

Er staat wel iets tegenover, natuurlijk. Figueras brengt zijn nieuwe vlam Berenice (Elizabeth Debicki) mee naar het Italiaanse landgoed van Cassidy, waar de bewuste meesterschilder Debney (Donald Sutherland) verborgen voor de wereld verblijft. Minstens zozeer als op een kunstroof- en oplichtersintrige stut The Burnt Orange Heresy, de verfilming van Charles Willefords misdaadroman uit de jaren zeventig, op de elkaar aftastende verse geliefden. Beiden zijn gebutst, mogelijk bevangen door een onrealistisch zelfbeeld, en lijken niet helemaal voor elkaar te kunnen kiezen.

De 53-jarige Italiaanse regisseur Giuseppe Capotondi (La doppia ora) toont met zijn tweede speelfilm ontegenzeggelijk gevoel voor noir-sfeer en deelt satirische speldenprikken uit aan de kunstkritiek en het mannelijke ego. Samen met scenarist Scott Smith (Oscarnominatie voor A Simple Plan, 1999) weeft hij steeds nét voldoende verwachting door het hier en daar wat landerige scenario om de aandacht vast te houden. En zelfs als de dialoog al te bedacht klinkt, blijft The Burnt Orange Heresy genietbaar, mede dankzij de zo aanlokkelijke cast. Ook deeltijdacteur Mick Jagger bekoort, helemaal senang in de huid van de enigszins gladde en doortrapte kunstverzamelaar.

The Burnt Orange Heresy

Thriller

★★★☆☆

Regie Giuseppe Capotondi.

Met Claes Bang, Elizabeth Debicki, Mick Jagger, Donald Sutherland.

98 min., te zien op Picl.

Meer over