dagboekWashington Irving (1783-1859)

Met schoppen en vloeken de pakpaarden in het gareel houden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Washington Irving Beeld Getty
Washington IrvingBeeld Getty

Arkansas, 14 oktober 1832

De aanblik van ons reisgezelschap paste bij het landschap: een stoet van bijna een kilometer lengte slingerde heuvelop en heuvelaf door kreupelhout en bosjes, met mannen in de vreemdste uitdossingen, het lange geweer geschouderd, op paarden in alle kleurschakeringen.

Steeds probeerden de pakpaarden de colonne te verlaten om aan het omringende groen te knabbelen, waarna ze door Tonish en zijn halfbloed kompanen met een reeks bastaardvloeken ­terug in de rij werden geschopt en gesjord. Uit de kop van de stoet klonk geregeld de klank van de bugel, om achterblijvers aan te sporen en het gezelschap in de juiste koers te houden.

We trokken door vruchtbaar, door struiken omzoomd weideland, waar het hoge gras was geplet in zogeheten ‘hertenbedden’, waarin de dieren de nacht hadden doorgebracht. Op eikenbomen zagen we sporen van beren die naar eikels hadden gezocht en bij hun klimtocht hun klauwen in de boombast hadden gezet.

Toen we een dal in het beschutte grasland betraden, zagen we een aantal herten die er in blinde paniek vandoor gingen, maar op een afstandje halt hielden en de vreemdelingen die hun stilte hadden verstoord nieuwsgierig aanstaarden. Meteen kon je van alle kanten de scherpe knallen van geweervuur horen.

Washington Irving (1783-1859), Amerikaanse schrijver. Ingekort fragment uit A Tour on the Prairies, 1835.

Meer over