NieuwsBNG Bank Literatuurprijs

Met ‘Het wit en het purper’ wint Willemijn van Dijk de BNG Bank Literatuurprijs

Willemijn van Dijk (35) heeft met haar boek Het wit en het purper de BNG Bank Literatuurprijs 2020 gewonnen. Ze ontvangt daarvoor 15 duizend euro en een sculptuur.

Willemijn van Dijk. Beeld Tessa Posthuma de Boer
Willemijn van Dijk.Beeld Tessa Posthuma de Boer

Auteurs van veertig jaar of jonger die minimaal twee literaire publicaties hebben geschreven, komen in aanmerking voor de prijs. Eerder schreef Van Dijk, oud-historicus, Via Roma. De geschiedenis van Rome in 50 straten en De opvolger, een literaire biografie van keizer Tiberius.

Het wit en het purper, haar bij uitgeverij Ambo Anthos verschenen eerste roman, speelt zich ook af in de Romeinse tijd. Hoofdpersoon is Pallas, een vrijgelaten slaaf die zich razendsnel opwerkt in de regering van de keizer Claudius. Volgens de jury laat Van Dijk de achterkant van de geschiedenis zien en beschrijft ze ‘het gekonkel, de bruutheid, de losbandigheid, het antisemitisme, en de rol van de vrouwen’.

null Beeld

De jury noemt het boek ‘een groot waagstuk’ en ‘een roman die het verre verleden dichter bij ons brengt dan een bezoek aan de eeuwige stad kan bewerkstelligen’. De jury bestaat uit burgemeester van Bergen Hetty Hafkamp, Volkskrant-redacteur Arjan Peters, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Jacqueline Bel en schrijver en literatuurcriticus Arie Storm.

De andere genomineerden voor de BNG Bank Literatuurprijs waren Tom Hofland (Vele vreemde vormen) en Niña Weijers (Kamers antikamers). Voorgaande winnaars zijn onder meer Nina Polak (2018), Marjolijn van Heemstra (2017) en Hanna Bervoets (2016).

Meer over