crisisplaatjesAmy Lombard

Met haar voedselfoto’s lijkt Amy Lombard verloren in kleur en textuur

Volkskrantfotografen- en medewerkers leggen het leven vast in tijden van isolement en onthouding. Amy Lombard uit New York verloor door corona haar smaak en ging zich toeleggen op het fotograferen van felgekleurd voedsel.

Foto’s op het Instagramaccount van Amy Lombard.Beeld Amy Lombard

Wie het Instagramaccount van Amy Lombard bezoekt, een Amerikaanse fotograaf die vanuit het New Yorkse stadsdeel Queens voor talloze publicaties – waaronder de Volkskrant – werkt, ziet dat ze de laatste weken de protesten in haar buurt vastlegt, van de Black Lives Matter-demonstraties tot die voor het opheffen van de coronamaatregelen. Bij die laatste vorm van protest figureert zonder uitzondering de Amerikaanse vlag in allerlei vormen. Heerlijk ding om te fotograferen – ook als T-shirt, sok, petje en, vooruit, mondkapje. 

En tussen die straatscènes duikt er op dat Instagramaccount opeens een bord spaghetti op. Althans, de spaghetti wordt gebruikt als het haar van een clownshoofd (komkommerschijfjes als hoedje, tomaat als neus). De fotograaf stuurt het spaghettiportret de wereld in met als bijschrift ‘Boredom is real’ (verveling bestaat).

De spaghettifoto is onderdeel van een hele serie voedselfoto’s die Lombard de afgelopen maanden heeft gemaakt. Niet van die bekende culinaire stillevens (zie mij eens schitterend eten), maar beelden waarin ze verloren lijkt in kleur en textuur. Het is niet alleen verveling – en hoe zou dat ook kunnen, terwijl buiten de wereld in brand staat – maar een andere obsessie. 

Lombard kreeg corona (Queens was een van de brandhaarden van de covid-crisis) en verloor haar smaak. En opeens kreeg dat vertrouwde voedsel voor haar iets afstandelijks; smaak was verdwenen en alleen kleur en structuur bleven over. Je zou ook kunnen zeggen dat het grootste verhaal van deze tijd opeens op haar eigen bord verscheen. En ze deed wat ze altijd doet: ze ging het fotograferen.

Beeld Amy Lombard
Beeld Amy Lombard
Beeld Amy Lombard
Beeld Amy Lombard
Beeld Amy Lombard
Beeld Amy Lombard
Beeld Amy Lombard
Meer over