Tv-recensieJulien Althuisius

Met een goede talkshowhost heb je nog niet per se een goede talkshow

null Beeld

Met het volledige vergaan van de zomer is het nieuwe televisieseizoen deze week echt begonnen. En dus keren ook de praatprogramma’s terug. Deze week staan de schijnwerpers vol op Beau van Erven Dorens, die met zijn eigen talkshow Beau de kans krijgt die hij veel eerder had verdiend. ‘Goedenavond, in deze megalomane setting’, verwees Van Erven Dorens maandagavond naar het decor waar zijn naam in grote neonletters stond. Hij gebaarde naar de bank. ‘Eva Jinek heeft ’m er niet voor niets uitgegooid, krijg ik ’m terug’, zei de opvolger van Humberto Tan en Twan Huys, ‘we kijken hoe het uitpakt.’

Hij was zenuwachtig, vertelde Van Erven Dorens in zijn openingsmonoloog. Hoewel er geen enkele reden is om aan zijn woorden te twijfelen, maakte hij in de eerste uitzending een allesbehalve gespannen indruk. Hij kan dit, en dat weet hij. Van Erven Dorens heeft flair, humor, is betrokken, slim, temperamentvol en gastvrij; allemaal eigenschappen voor een goede talkshowhost.

Alleen heb je met een goede talkshowhost nog niet per se een goede talkshow. Alles onder het grote voorbehoud van de eerste aflevering; het eerste onderwerp – over het schrijnende lerarentekort – was urgent en interessant, maar kwam niet van de grond. Daarna namen wielrenner Mike Teunissen en zijn ploegleider Richard Plugge plaats op de bank om over hun zeer succesvolle zomer te praten. Moet je van houden. Een minder succesvolle zomer hadden Thierry Baudet en Theo Hiddema, de laatste gasten van de avond.

Eerst moesten zij een paar minuten toekijken terwijl Van Erven Dorens door het plichtmatige mediablokje ‘wat gebeurde er nog meer vandaag’ heen ging. Het luchtalarm in Noord-Holland was niet afgegaan en dus had iemand op Twitter gezegd dat het hele systeem beter afgeschaft kon worden om geld te besparen. Er kwamen pasgeboren babypanda’s voorbij, door Van Erven Dorens begeleid met een welgemeend ‘ahhhh’. De baard van koning Willem-Alexander. Een vrouw van 76 in Australië doodgepikt door een haan.

Het gesprek met Hiddema en Baudet ten slotte was een rommelig heen en weer, waarbij Van Erven Dorens wel probeerde de heren te confronteren met de problemen binnen Forum voor Democratie, maar zij zich op hun beurt steeds weer vrij makkelijk uit zijn greep wisten los te rukken.

Na het moeizame gesprek nam Van Erven Dorens plaats achter een piano. ‘Ik zat te denken’, zei hij zelfbewust, ‘er moet een manier zijn waarop ik Jinek de baas zou kunnen zijn. En dit interview was het zeker niet.’ Vervolgens zette de presentator een lied in op de melodie van My Way. Beau zong over ‘Tan en arme Twan en al het bloed dat is geronnen’ en nam een voorschot op zijn eigen toekomst. ‘Geflopt, en afgeslacht. Dat is het lot, dat mij nu wacht. Ik denk aan Jinek, ik denk aan Pauw, ik denk aan een boom met een heel lang touw.’

Welnee. Begin nou eerst maar eens met die bank.

Meer over