Tv-recensieDrone Masters

Met Drone Masters wordt een grens overschreden, qua BN’er-spelletjes

null Beeld

Het AD pakte de afgelopen dagen flink uit met meerdere artikelen, een filmpje en een groot datajournalistiek project. Het dossier betrof een nogal heikele kwestie in het medialandschap: BN’ers op tv. Ja, daar vinden mensen wat van, maar wat zeggen de harde cijfers?

Ruim 1.300 bekende mensen, verdeeld over vijftig tv-spelletjes, telden verslaggevers Gudo Tienhooven en Dennis Jansen. Jamai Loman en Ferry Doedens deelden de tweede plek met 11 programma’s op hun cv (als deelnemer, niet als presentator of jurylid), Patty Brard ging ruim aan kop met 14 deelnames.

De krant turfde ook de families die het meest kwamen opdraven. Jan en Monique Smit waren samen goed voor 13 programma’s, evenveel als Patricia Paay en dochter Christina Curry. De Hazesjes volgden met 11 spelletjesshows. Roxeanne, Rachel en André jr. deelden de derde plek met het stel Charly Luske en Tanja Jess.

‘Ik zeg nog altijd vaker nee dan ja’, was de kop van het bijbehorende interview met Brard, wat veel, zo niet alles, zegt over de inventiviteit van de gemiddelde tv-redactie. Wat maakt haar tot de ideale BN’er in spelprogramma’s? Haar echtheid, zei Brard. ‘Veel mensen veranderen als er een camera in de buurt komt. Ik vergeet ’m.’

Een van de beste quotes over het BN’er-schap komt trouwens van Jan Mulder: ‘Je kunt beter op tv zijn dan ervoor zitten.’ Hij heeft zijn verdienmodel naar onze Zuiderburen verplaatst, waar hij nog jaren voort kan met op tv zijn. Op een deelname aan een spelletje heb ik hem overigens nooit kunnen betrappen.

Wij die wel voor de tv zitten, mochten al kijken naar BN’ers die dirigeren, fotograferen, pottenbakken, raften, surfen, schoonspringen, schansspringen, curlen, paaldansen, kunstschaatsen, afvallen en vogels kijken. Maar de aanleiding voor het project van AD was het programma Drone Masters, dat donderdag begon op SBS 6. Inderdaad: BN’ers vliegen met drones.

Hier wordt, zo voelt u wellicht ook aan, een grens overschreden.

In de eerste aflevering moesten de deelnemers, onder wie oud-bokser Remy Bonjasky, actrice Tanja Jess, boerin Bertie Steur en tv-kok Rudolph van Veen, met een drone een vol biertje naar een tafeltje vliegen, foto’s van een model bij een meertje schieten en een filmpje maken van een flyboarder, zo iemand die de lucht in vliegt met waterjetstralen.

Het zag er uit alsof ze er best veel lol in hadden, maar dat maakt het nog geen leuk programma. Of een kijkcijfersucces, gok ik.

‘De echt bekende mensen raken op’, zei Emiel Neervoort, directeur van Tuvalu Media, in het AD. ‘Dat zie je bij De slimste mens, daar zitten ze nu heel erg in de periferie.’

In de finale van De slimste mens strijden vrijdag activist Anne Fleur Dekker, radiomaker Roelof de Vries en schrijver Philip Huff om de hoofdprijs. Deze week keken elke dag ruim 1,3 miljoen mensen naar deze sterren uit de periferie. Omdat er tenminste wat te ontdekken valt aan hen. Waarna de winnaar onvermijdelijk naar het centrum der BN’ers verhuist.

Meer over