ConcertrecensieCapella Amsterdam

Met de muziek van Cappella Amsterdam is niets mis, maar alles eromheen leidt af (drie sterren)

De leden zijn geen goede dansers en de video’s bestaan uit wazige beelden.

Merlijn Kerkhof
Daniel Reuss, dirigent Cappella Amsterdam. Beeld  Marco Borggreve
Daniel Reuss, dirigent Cappella Amsterdam.Beeld Marco Borggreve

Het koor Cappella Amsterdam toert dezer dagen door het land met een programma genaamd Again and Again. Werken van Renaissancegrootheden Josquin en Lassus en de eigentijdse componisten David Lang en Arvo Pärt zijn zo geordend dat ze een levenscyclus lijken te vormen. Om ‘de muzikale ervaring te versterken’ werd Marie Martinez aangetrokken voor een ‘mise-en-espace’. Video, licht en beweging moeten de stukken verbinden.

Als bij de première, vrijdag in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, iets blijkt, is het dat Martinez’ vergezochte lagen vooral afleiden van de muziek. Al in de sectie ‘Begin’ krijgen we een beeld voorgeschoteld waarin een man aan een boom lijkt te hangen. Later zien we een rouwstoet met het touw voortslepen. De beelden zijn niet zozeer luguber als wel glazig: zo zien we in een lang shot dirigent Daniel Reuss voor zich uit staren. Misschien zijn de ideeën in potentie niet onaardig, maar je hebt er wel goede uitvoerders voor nodig. De leden van Cappella zijn weliswaar goede zangers, ze zijn geen acteurs en al helemaal geen dansers. De yoga-achtige bewegingen zijn niet synchroon en het lijkt alsof de zangers elkaar niet willen aanraken, waardoor het voelt alsof je op een schoolfeest van de tweede klas bent.

Met de muziek en zang is niets mis. Vooral David Langs solitary (after the Book of Lamentations) (2016) maakt indruk. Langs muziek, op declamatie gestoeld, is zo vakkundig uitgebeend: een modulatie, een ritmische verschuiving komt altijd op precies het juiste moment. En toch nog iets goeds aan die regie: daardoor blijft ons aan het slot van Pärts serene Da pacem Domine een klaterend applaus bespaard.

Again and Again van Capella Amsterdam. Nog te horen in Tilburg (4/10), Leiden (6/10) en Lochem (4/11). Een uitvoering in Utrecht (5/10) is zonder mise-en-espace.

Meer over