STIJLPASTOOR

Met de kleding van onze OMT’ers is het een beetje als met ons vaccinbeleid: niet goed over nagedacht

Een man die zijn boord zorgvuldig knoopt, is een man die zijn zaakjes op orde heeft. Die boodschap lijkt nog niet te zijn doorgedrongen tot onze OMT’ers, meent Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg.

Arno Kantelberg
Anthony Fauci. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Anthony Fauci.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Elk land heeft zo zijn eigen pandemieprotagonist. Wij hebben Diederik Gommers, in de Verenigde Staten hebben ze Anthony Fauci, sinds jaar en dag topadviseur van het Witte Huis inzake virusleed. Fauci is een man die er naast Donald Trump nog verstandiger uitzag dan hij al is, maar dat kwam ook door zijn verzorgde dracht. Die construeert de immunoloog steevast rond een hemelsblauw overhemd met button-downboord.

Het button-downoverhemd is de Wim Jansen van de mannengarderobe. Het is een relatief onopvallend kledingstuk met niettemin een dragende rol en een functionele techniek. Het concept is ooit bedacht door Engelse polospelers die de hinderlijk wapperende boorden provisorisch vastknoopten aan het overhemd. John Brooks, telg van Amerika’s oudste herenmodezaak Brooks Brothers, kwam bij het zien van een polowedstrijd op het idee om dress shirts met button-downboorden te introduceren, ergens aan het einde van de 19de eeuw. In de labels van hun button-downoverhemden noteert Brooks Brothers nog altijd ‘The Original Polo Shirt’.

In de loop van de vorige eeuw werd het button-downoverhemd vaste prik op de campussen aan de Amerikaanse oostkust – bouwsteen onder de preppy Ivy League-stijl die tegenwoordig weer en vogue is. In The Graduate uit 1967 draagt de net afgestudeerde Benjamin (Dustin Hoffman) een overhemd met button-downboord als hij zich laat schaken door de oudere Anne Bancroft (‘Mrs. Robinson, you’re trying to seduce me, aren’t you?’). Op die campussen is het studentikoze voorkomen van het button-downoverhemd geboren.

Dustin Hoffman en Anne Bancroft in The Graduate, 1967. Beeld Getty Images
Dustin Hoffman en Anne Bancroft in The Graduate, 1967.Beeld Getty Images

Opvallend genoeg heeft het button-downoverhemd in geboorteland Engeland juist een working class-imago. Daar werd het opgepikt door de bekende subculturen (mods, skinheads, two tone), die droegen overhemden van merken als Ben Sherman met heel smalle boordjes, met ook nog een extra knoopje in de nek. Helaas mis je bij die smalle boordjes de zogenoemde ‘collar roll’, de ‘golf’ die het boordje maakt als hij over de stropdas wordt getrokken.

De button-downboord combineert het arbeidsethos van de Engelsen met het geschoolde van de Amerikanen; precíés de eigenschappen die je wil zien bij een man die het virusbeleid vormgeeft. Een man die zijn boord zorgvuldig knoopt, is een man die zijn zaakjes op orde heeft. Diederik Gommers draagt, net als het RIVM’s Jaap van Dissel, zijn overhemden af en toe met contrasterende knopen, een textielvirus dat helaas ook nog niet uitgeroeid is. Feitelijk is het met de kleding van onze OMT’ers een beetje als met ons vaccinbeleid: erg goed is er niet over nagedacht.

Meer over