GadgetdeskSwarovski dG

Met de digitale kijker van Swarovski is het vogelen 3.0

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Deze week: een futuristische kijker van Swarovski.

Jean-Pierre Geelen
null Beeld Svarovski Optik
Beeld Svarovski Optik

Een visioen voor de vogelaar. Je ziet een onbekende vogel, richt je kijker erop en hopla: in beeld verschijnt direct de soortnaam. Ook het fluitje herkent het apparaat moeiteloos. Een stem vertelt of de vogel hier eerder is gezien. Niet? Eén druk op de knop en het plaatje staat op sociale media, waar jij het goudhaantje bent.

Utopie of angstbeeld, de toekomst is dichterbij dan je denkt. Topmerk Swarovski bracht deze maand de eerste digitale kijker uit, die in de buurt van die droom komt. Swarovski dG heet het ding, want hoe noem je een kijker en camera (van 13 megapixel) ineen?

De dG is monoculair en heeft dus één lens, zoals een telescoop. Het objectief vergroot acht keer, met een diameter 25 millimeter. Via een knopje en twee apps maakt de dG verbinding met je smartphone, waarop alle informatie verschijnt.

Het apparaat is tevens een wifihotspot met een bereik van vijf meter. Zo kunnen anderen naast je inloggen en op hun eigen smartphone of tablet meekijken. Handig voor wie die ene rotvogel (‘Kijk dan! Dáár, op die tak!’) maar niet ziet.

Alles draait op de app Merlin Bird ID, waarvan ook een variant bestaat voor zoogdieren. Merlin Bird ID herkent meer dan 5.500 vogels, grofweg de helft van het totaal, en leert steeds bij.

Werkt het? We mochten de kijker proberen bij de Vogelbescherming in Zeist. Soms is het resultaat verbluffend, het gaat vaker goed dan fout. De merel bij het voederhuisje herkende hij vlekkeloos. Uit de vage vlek op een foto, die ik had genomen door de smartphone op de lens van een telescoop te leggen, destilleerde Merlin moeiteloos de zeearend. Maar de holenduif die in Zeist neerstreek was volgens de dG (of Merlin Bird) een waterral.

Het beeld is van onberispelijke Swarovski-kwaliteit. De kijker ligt lekker in de hand en is met 550 gram niet te zwaar. De bediening is eenvoudig: met één knop worden alle functies bediend. De camera en wifiverbinding draaien op een (usb-oplaadbare) batterij die tussen de drieënhalf en zes uur meegaat.

Minpuntjes zijn er ook. Zo is de vergroting niet spectaculair. Kijken door een enkele lens is ook geen luxe. De prijs is fors: voor ruim 2.000 euro zijn beslist betere (Swarovski-)kijkers te koop – maar die hebben geen digitale snufjes.

Na de spectaculaire verbeteringen van kwalitatieve kijkers de afgelopen decennia is dit vogelen 3.0. Als dit aanslaat, volgt ongetwijfeld een (betaalbare) binoculair kijker met sterkere vergroting en beeldstabilisator voor onbewogen plaatjes, en wie weet wat nog meer.

Mogelijk zijn zulke snufjes een gruwel voor de romanticus die hecht aan zijn antieke kijker en die verfomfaaide vogelgids in de rugzak. Zelf uitvogelen wat je ziet dwingt tot goed kijken en kennis. Nu het antwoord zo uit je speeltje komt rollen, hoef je niets meer te weten. Maar wegkijken van de toekomst maakt blind. Daar wordt geen vogelaar beter van.

Swarovski dG, € 2010

Meer over