GadgetdeskCircle

Met de app Cirkle wordt iedereen influencer (en kan geld verdienen met Instagram)

Gebruikers krijgen korting bij het koffietentje dat ze aanraden bij hun volgers. Maar zijn al die ‘tips’ dan nog wel authentiek?

Laurens Verhagen
null Beeld Cirkle
Beeld Cirkle

Influencers. Veel mensen kunnen het woord niet meer horen, maar dat geldt niet voor de Rotterdamse ondernemers achter de nieuwe app Cirkle. Niet alleen de bekende beïnvloeders kunnen geld verdienen met Instagram, iedereen kan dat, is hun overtuiging. ‘Cirkle gelooft dat iedereen een influencer is. Of je nou tien, honderd, duizend of 1 miljoen volgers hebt, je beïnvloedt altijd een groep mensen.’ De gedachte is dat gebruikers van Instagram niet zozeer de alom bekende beïnvloeders met miljoenen volgers vertrouwen, maar wel hun familie en vrienden. Op de site van Cirkle leidt dat tot deze zin: ‘Vandaag is niets waardevoller voor een bedrijf dan mensen die eerlijk en enthousiast over hen praten, better yet: posten.’ En: ‘Cirkle is meer dan een app, het is een beweging. We creëren een vriendschap tussen bedrijven en hun klanten. Make friends, make money. Together! En dan is de Cirkle rond.’

De Rotterdammers hebben vijfhonderd bedrijven uit Amsterdam en Rotterdam – vooral horeca, maar ook winkels – aan zich weten te binden. Wie een bezoekje brengt aan deze aangesloten restaurants en koffiebarretjes, kan via Cirkle een bericht over het bezoek plaatsen. Cirkle zorgt vervolgens voor de juiste tag en zet het bericht op Instagram. Hoe meer likes en commentaren, hoe meer geld iemand ermee verdient. Het bedrag kan de ondernemer zelf bepalen, maar meestal gaat het om 6 cent per commentaar en 4 cent per like. Cirkle op zijn beurt krijgt door de ondernemers 2 euro per post uitbetaald. Het verdiende tegoed kan bij een volgend bezoek aan dezelfde winkel of brasserie worden verzilverd.

Maar, wacht even, als mensen worden beloond voor het plaatsen van gesponsorde posts, hoe zit het dan met eerlijkheid en authenticiteit? Hoogleraar mediastudies Mark Deuze noemde de app vanwege dit element in Het Parool ‘smerig’. ‘Het corrumpeert onze vertrouwensrelatie met onze vrienden. Het maakt het authentieke juist minder authentiek.’ Don Perridon, een van de twee oprichters, ‘kan niets met dit soort kritiek’: ‘Voor veel mensen is Instagram hun visitekaartje. Ze gaan zich echt niet ineens anders gedragen als ze geld voor posts krijgen. De authenticiteit blijft onaangetast.’ Perridon hoopt nog aan het einde van het jaar vijfduizend bedrijven te hebben aangesloten en er zijn plannen om de stap naar de VS te maken.

‘Alles wat gebeurt, moet geopenbaard worden’, schreef Dave Eggers in zijn roman The Circle (met een c). De makers van Cirkle versuikeren dit angstbeeld met een even goedgevonden als hypercommercieel laagje.

Cirkle is beschikbaar op iOS en Android en is gratis.

Meer over